Ekonomi Evdeki hesabı çarşıya uydurmanın 5 yöntemi ​

Evdeki hesabı çarşıya uydurmanın 5 yöntemi ​

Paylaş
Evdeki hesabı çarşıya uydurmanın 5 yöntemi ​

Evdeki hesap çarşıya uymaz diye atalarımızın çok güzel bir sözü var. Planlar, bütçeler yapıyoruz fakat o planlar gerçeğe dönüşeceği zaman sorunlarla karşılaşıyoruz.

Alışverişte hesabımızla karşımıza çıkan arasında dağlar kadar fark oluyor. Peki ne yapmalı da evdeki hesabı çarşıya uydurmalı?

1-) FİYATLARDAN EMİN OLUN


Alışveriş bütçesi yaparken bu bütçeyi dayandırmamız gereken bir numaralı kavram; gerçeklik. Yani siz kulaktan duyma bilgilerle fiyatları hesaplarsanız, gerçek fiyat karşısında hesabınız şaşar. Alışverişten önce bir ön araştırma yapıp satın alacağınız ürünlerin fiyatlarını bir kenara not edin.

2-) KENDİ EKONOMİNİZ ÖNEMLİ


İkinci gerçeklik ise kendi ekonomik gerçekliğimiz. Yani eğer bu ay 200 liranın üstünde bir şey almak için paranız yoksa gerçekten yoktur. 150’yi veren 200’ü de verir gibi düşünmeyin. Belirlediğiniz fiyatın üzerindeyse bu ürün acil İhtiyaç değilse bir süreliğine alımı durdurun. Sonraki ay o paranın üstüne biraz daha ekleyerek satın almayı gerçekleştirin.

3-) HEDEF ŞAŞIRMAYIN


Kampanyalara sadece ihtiyacınız varsa ya da iyi bir fırsat olarak düşünüyorsanız katılın. Siz alışverişe çıkarken limon almak için çıkmıştınız ama dönerken cam sileceği ile döndünüz. Oldu mu şimdi? Hiç acelesi olmayan bir ürünü aldınız ve asıl ihtiyacınız hala orada duruyor. Evde limon yok. Siz siz olun listenin dışına çıkmadan önce listedeki ürünleri aldığınızdan emin olun.

4-) KREDİ KARTI ÖDÜYOR


Kredi kartı kullanımının en yaygın olduğu ülkelerden biriyiz fakat hala kredi kartının kullanımı ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. Kredi kartı ile satın alınca para ödemediğiniz algısı yanlış. Ay sonunda parayı sizing ödeyeceğiniz gerçeğini unutmayın. Her aldığınız üründen 50-100 lira taksit olursa 5-6 üründe aylık ödemeleriniz 300-500 arası bir rakama ulaşır. Bu nedenle kredi kartıyla alışveriş yaparken de ihtiyaçlara öncelik tanıyın.

5-) ALIŞVERİŞ GÜCÜ


Aldığınız maaş değişmiyor, ek gelirleriniz artmıyorsa; alışveriş gücünüzü artırmak için yapmanız gereken iki şey var. Birincisi tasarruf etmek. Tasarruf denildiği zaman aklınıza ufak rakamlar geldiğinden dolayı henüz bu işe başlamamışsanız söyleyelim; yıllık olarak düşündüğünüzde ciddi rakamlara ulaşıyorsunuz. Kullanmadığınız tarifeyi değiştirerek bile yılda 150-200 lira kar edebiliyorsunuz.


Diğer yapmanız gereken şey ise birikim. Alacağınız ürün bir televizyon diyelim. Bunu almadan önce iyi bir araştırma yaptınız fakat yine de istediğiniz televizyonu 1700 liradan aşağı bir fiyata bulamadınız. O zaman para biriktirmeye başlamalısınız. 3-4 ay içinde dilediğiniz televizyona kavuşabilirsiniz.

Genel olarak konuşacaksak, aslında işin matematiği çok basit. Paran varsa önce ihtiyacını al, paran yoksa tasarruf et, biriktir ve satın al. (Para Durumu)

EV ALMANIN PÜF NOKTALARI


Haberin Devamı