Tamer Heper Evet hakkınızı arayabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Evet hakkınızı arayabilirsiniz

Haberin Devamı

Bir inşat şirketinde üç yıl müddetle çalıştım, geçen Ramazan ayında da işten çıkarıldım. Ne tazminat ödendi ne de bir hakkım verildi. Bu hakkımı bugün arayabilir miyim? ● A.E.

Bir yılı aşkın çalışmalarda işçi kıdem tazminatını hakeder. Yeter ki haklı nedenlerle iş akdi feshedilmiş olmasın. Haksız iş akdi fesihlerinde işçi kıdem tazminatını, ihbar tazminatını, fazla mesaiyi, izin ücretini hakeder.

Özellikle kıdem tazminatının talep süresi çok uzundur: Tam 10 yıl. Ancak sizinki geçen Ramazan’dan itibaren hesaplanacak ise bu tarihe kadar daha bir sene geçmedi.

Dolayısı ile tazminat talep süreleri geçmiş değil. Yani iş mahkemesinde dava açarak haklarınızı talep edebilirsiniz.

YARDIM ALMAKTA YARAR VAR

Bu konuda dava açarken ‘pilot dava’ dediğimiz bir miktar belirtilerek dava açılmakta, dava görülürken yapılan bilirkişi incelemesi ile belirlenen rakam talep edilmektedir.

Ancak her davanın kendine göre özellikleri vardır. Dolayısı ile gerek sizin olayınızdaki davanın açılışında ve gerekse okuyucularımın diğer hususlardaki ihtilaflarında dava açarken bir meslektaşıma danışarak bu işe girişilmesinde büyük yarar vardır.

Zira yapılacak şekli bir hata nedeni ile kaybedilecek davanın sonunda karşı taraf vekalet ücreti ile mahkeme masraflarının ödenmesi gerekeceğinden dava açan kişi para alacakken bir de cebinden para harcayabilir yani zarar uğrar. Onun için bir bilenden yardım almakta yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder