Candaş Tolga Işık ‘EVET’ VE ‘HAYIR’ BIÇAK SIRTINDA…
HABERİ PAYLAŞ

‘EVET’ VE ‘HAYIR’ BIÇAK SIRTINDA…

Haberin Devamı

‘EVET’ VE ‘HAYIR’ BIÇAK SIRTINDA…

Görünen o ki; 16 Nisan referandumu Türk siyasi tarihinin sonucu en öngörülemeyen, sürprize açık oylamalarından biri olacak.


Önceki gün CHP Lideri Kılıçdaroğlu’yla beraberdim. Her ne kadar mikrofonlar açıkken “Kesin ‘HAYIR’ çıkacak” deseler de Kemal Bey de ekibi de oyların hâlâ bıçak sırtı olduğunun farkında. ‘EVET’ cephesinde de durum farklı değil. Geçen hafta Başbakan Binali Yıldırım’la Kars’a gittim. Hem Başbakan’da hem de ekibinde gözlemlediğim ruh hali şuydu: 16 Nisan hiç kimse için çantada keklik değil.



Anketler de bu tabloyu teyit ediyor. Bugüne kadar yapılan neredeyse tüm kamuoyu araştırmalarından ‘EVET’ ve ‘HAYIR’ başa baş gidiyor. Geçen haftaya kadar ‘HAYIR’ oyları ufak bir farkla öndeydi, bu haftaki sonuçlar ‘EVET’in aynı ufak farkla öne geçtiğini söylüyor.

Aradaki fark yüzde 2-3 civarında seyrederken referanduma 1 hafta kala ‘EVET’ mi ‘HAYIR’ mı diyeceğine hâlâ karar verememiş, kararsızların oranı hâlâ yüzde 10’un üzerinde...

Muhtemelen referandumun sonucunu bu yüzde 10’un üzerindeki kararsız seçmen belirleyecek. Kararsızlar ‘EVET’ derse sandıktan büyük bir farkla ‘EVET’, ‘HAYIR’ derse sandıktan büyük bir farkla ‘HAYIR’ çıkacak. Yüzde 10’luk kararsızlar eşit oranda ‘EVET’ ya da ‘HAYIR’ oylarına dağılırsa sonucu yine fotofiniş belirleyecek!



Sandıktan ‘EVET’ mi çıkar ‘HAYIR’ mı bilmem. Ama bir ülke yönetim biçiminde bu kadar köklü bir sistem değişikliğine gidecekse, bu sonucu yüzde 1-2 farkla belirlenen bir referandumla olmamalı. Yüzde 51’le ‘EVET’ de çıksa ‘HAYIR’ da çıksa ülkenin yüzde 49’unun mutsuz olduğu bir sonuç kimsenin içine sinmez. O yüzden umut edelim de 16 Nisan akşamı sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın, arkasında güçlü bir oy oranı olsun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder