N. Kübra Akalın Evhamlarıyla sakinleştiren yol arkadaşı
HABERİ PAYLAŞ

Evhamlarıyla sakinleştiren yol arkadaşı

Ömür İklim Demir'in ilk öykü kitabı Muhtelif Evhamlar Kitabı bir kere daha 'oh be iyi ki öykü var' dedirtti.

Malum ülkenin durumu belli; yedi yirmi dört ölüm haberleri alıyoruz.. "Bugün bakalım hangi felaketi yaşayacağız" diye açıyoruz güne gözümüzü.

Haliyle zor günler, ancak zor günlerde de pes etmiyoruz, öyle edebiyatı filan bırakmak da yok. Okumaya yazmaya devam. İklim Demir kitabında; hepimizin içine düştüğü yaşanmışlıkları anlatıyor. Hepimizin kapılıp gittiği evhamların kıyısında gezdiriyor bizi. Arka kapakta da yazdığı gibi "anlatsan şiir olacak" o anları merak uyandırarak, yürek ağızda birbirlerinin içine geçen 10 öyküyle dile getirmiş Demir.

Haberin Devamı

Kitap bir kaç gün başucumda bekledi; Suruç katliamı olduğu günün gecesi bir bakayım belki kafam dağılır biraz diyerek aldım elime; ilk öyküyü okuduğum gibi de kapadım. Mektup arkadaşı olan iki insanın tanışma anı, mektuplarda anlatılan işkence hikayesi ve patlama... Doğru zaman değil diye düşünüp kapadım kitabı.

O aralarda Emrah Serbes'in "Yazarlığı bıraktım. Her gün çocukların öldürüldüğü bu ülkede ne yazabilirim. İki sene sadece boksla ilgileneceğim" açıklamasını okudum. Arkadaşım olsa belki gider çata çat kavga bile ederdim. Şair boşuna "Dayan kitap ile / Dayan iş ile / Tırnak ile, diş ile / Umut ile, sevda ile, düş ile / Dayan rüsva etme beni" dememiş mi? Edebiyat umuttur, hatırlatmaktır, mücadeledir biraz da. Toplumsal hafızayı diri tutmak için yazmak da gerekir.

Bunları düşünürken bir daha aldım kitabı elime zaten meğer hikaye şimdi başlıyormuş; Demir çoğumuzun görüp de görmezden geldiklerine aracı olmuş. Gündelik hayatımızın tam da içine yer eden zaman zaman günü tamamlamamızı zorlaştıran iç sıkıntılarımızı, travmalarımızı, yaşayıp da unutamadığım anıları, kabullenemediklerimiz var bu on öyküde. Okuyucuya üst bir dil kullanmadan, yalnızca yol arkadaşı olan bu öykülerin bir güzel yanı da köpeklerle, solucanlarla, mandallarla, bir fotoğrafla, denizle, tuzlukla yani insanın dışında kalanlarla hikayeleri aktarıyor olması. Nesne ve mekanın da dilinden anlayan öyküler zordur, olanca yalınlığıyla çıkıyor karşımıza.

Haberin Devamı

Çoğu okuyucunun korkularına, meraklarına, tedirginliklerine, evhamlarına yol arkadaşı oluyor Demir'in öyküleri. Başlayınca soluksuz, kalbi sıkışa sıkışa duru bir hüzünle okunuyor öyküler ama sonrasında derin bir nefes aldırıyor. 'Yaşamak bir can sıkıntısı mıdır' diye düşünürken okuyucu, her öyküden bir el kalkıyor ve ortak oluyor bu can sıkıntılarına...

Ömür İklim Demir, Muhtelif Evhamlar Kitabı, YKY, 2015

Sıradaki haber yükleniyor...
holder