Tamer Heper Evlat her zaman mirasçı olur
HABERİ PAYLAŞ

Evlat her zaman mirasçı olur

Haberin Devamı

Bir yakınımın boşanma davası sürmekte iken davayı açan koca öldü. Bir müşterek çocukları vardı. Şimdi bu durumda kalanlar mirasçı olur mu? ● İ.D.

Evlilik birliği içinde iken ölen eşlerden birinin mirasçıları, hayatta kalan eş ve varsa çocuklarıdır. Eşler ayrı yaşasalar bile evlilik birliği son bulmadığı müddetçe sağ kalan eş mirasçıdır. Boşanma davası sürerken evlilik birliği devam ediyordur.

Evlilik birliğinin boşanma ile son bulması, mahkemece verilen boşanma kararının kesinleşmesi ile olur. Dolayısı ile devam etmekte olan bir boşanma davası var ise bu eşlerin boşandığı anlamına gelmez.

Evlilik birliği sürüyordur ama ayrı yaşama hakkı söz konusudur. Mahkeme kararı boşanma şeklinde verilip kesinleştiği andan itibaren de artık hayatta kalan eş mirasçı değildir. Genel kural budur.

Ancak; yasamızda istisnai olarak uygulanabilecek bir madde vardır. Diyor ki: “Boşanan eşler, bu sıfatla birbirlerinin mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları, aksi tasarruftan anlaşılmadıkça, kaybederler.

Boşanma davası devam ederken ölen eşin mirasçılarından birinin davaya devam etmesi ve diğer eşin kusurunun ispatlanması halinde de yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.” Bu, eş için böyle, evlat için durum farklı. Eşler boşansa da boşanmasa da evlat her zaman mirasçıdır. Evladın mirasçılığına eşlerin boşanması etki etmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder