Gündem Evlerine kayıkla girip çıkabiliyorlar

Evlerine kayıkla girip çıkabiliyorlar

Paylaş
Evlerine kayıkla girip çıkabiliyorlar

Edirne'de Tunca ve Meriç nehirlerinin taşmasıyla Üyüklütatar köyü kıyısında bulunan evler sular altında kaldı. Yaklaşık bir metreyi bulan suda vatandaşlar evlerine kayıkla girip çıkabiliyor

Bulgaristan’da meydana gelen yağışın ardından baraj kapaklarının açılması ile Tunca ve Meriç nehirlerinin taşması sonucu Edirne’de bazı bölgeler sular altında kaldı. Başta Karaağaç olmak üzere bazı köyler taşan nehir suları nedeniyle zor durumda kaldı. Özellikle nehir yatağı kıyısındaki köy evlerini nehir sularının setleri aşması su bastı.

Nehir sularının taşması sonucu Üyüklütatar köyü kıyısında bulunan evler de sular altında kaldı. Vatandaşlar su baskını öncesinde eşyalarını üst katlara çıkartarak kurtarmayı başarsa da eve giriş çıkış konusunda zor durumda kaldı. Yaklaşık bir metreyi bulan suda evine giremeyen vatandaşlar çareyi kayık kullanmakta buldu. Taşan nehir sularından dolayı vatandaşlar, evlerine kayıkla girip çıkabiliyor.

'EVİ TERK ETTİK'

Her sene aynı sıkıntıyı yaşadıklarını belirten Ekrem Büyükdağ, "Eve kayıkla girip kayıkla çıkıyoruz. Su seviyesi 2,5 metreyi bulmuştu. Yeni düştü. Odaya girmeye çok az kalmıştı. Her sene bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bu sene iki sefer oldu. İlkinde bir şey olmadı. Ancak ikincisinde zor durumda kaldık. Evi terk ettik, komşuda kaldık" dedi.

40 yıldır su baskınları ile uğraştığını ve artık bıktığını belirten Ulviye Özcan, "Biz de yaşamak istiyoruz. Ben de güzel ortamda su basmayan bir evde yaşamak istiyorum. Ben 19 yaşında buraya geldim. Geldiğimden beri hep eşya taşıyorum. Biz de insan gibi yaşamak istiyoruz. Millet sıcacık evinde oturuyor biz burada kıyı kenarda sular içinde yaşıyoruz" ifadelerini kaydetti.

'SET YAPILSA SORUN ÇÖZÜLÜR'

Köyün sakinlerinden Muhterem Büyükdağ ise "Buraya 60 metrelik bir set yapılırsa bütün sorun çözülür. Su taşkınlarında sıkıntı yaşayan sadece 20-25 kadar hane var. Set yapıldığı anda onlar da bu sıkıntıdan kurtulacak" dedi.

Su baskını nedeniyle kerpiç olan evinde çatlaklar meydana gelen Şazi İnanç, devletin sahip çıkmasını isteyerek "Sele karşı set yapsın. 3 gün evde yatamadık, muhtarlıkta kaldık. Evimde çatlamalar oldu. Devletimizden yardım bekliyorum. Devletime güveniyorum" dedi.

Şazi İnanç’ın eşi Serminaz İnanç ise "Halimizi görüyorsunuz. Devlet bize yardım etsin" diyerek gözyaşı döktü.

İHA