Mehmet Coşkundeniz Evliliğe bir de bu taraftan bakın
HABERİ PAYLAŞ

Evliliğe bir de bu taraftan bakın

Evliliği hep kötü yanlarıyla ele alıyoruz. İşte evlilik aşkı bitiriyor, insanların arasındaki ilişkiyi monotanlaştırıyor, seksin tadını kaçırıyor falan filan... Evliliğin gerekli olup olmadığını bile tartışıyoruz zaman zaman. Ben gerekli olduğuna inananlardanım. Ama benim bir şartım var. Sırf evlenmek için evlenilmesine karşıyım. Herkesin evlenmesine de karşıyım. Evlilik sorumluluğunu taşıyabilecek, bu kurumu sindirebilmiş, evli olmanın sevgililiği etkilemediğini düşünen kişiler evlenmeli. Ve mutlaka insan aşık olduğu kişiyle evlenmeli. Sarece, aşkın dorukta olduğu o 6 aylık zamanda değil de ayaklar biraz daha yere indikten sonra evliliğe karar vermeli.

Haberin Devamı

***

Bu yazıda size biraz evliliğin faydalarından söz etmek istiyorum. Bilimsel araştırmalar ortaya çıkarmış bu faydaları. Örneğin, evli kadın ve erkekler, yalnız yaşayanlara, bekarlara ve boşanmışlara göre daha az hastalanıyor. Hastalandıkları zaman da daha çabuk iyileşiyor. Hatta bazı ‘çaresiz’ hastalıklarda bile iyileşme şansı doğuyor. Duygularla fiziksel rahatsızlıklar arasında sıkı bağların olduğu tıp dünyası tarafından kabul ediliyor. Mesela, stres, korku gibi duygular bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar da hem basit hastalıklara hem de kanser gibi ölümcül hastalıklara daha çabuk yakalanıyor. Peki korku ve stresle bekarlığın ne ilgisi var? Yalnızlık korkusu, hanımlar beyler. Evet, yalnızlık korkusu tansiyonunuzu yükseltiyor. Ayrıca vücutta tahrip edici etki yaratan stres hormonlarının düzeyini de yükseltiyor yalnızlık korkusu.

***

Evliliğin özellikle kadınlara yaradığına dair araştırmalar da var. Chicago Üniversitesi böyle bir araştırma yapmış. Bakın nasıl sonuçlara ulaşmış:

- Evlilik, kadınların kendilerine birey olarak güvenlerini artırıyor. Bir eş tarafından kabul edilmek, kadına psikolojik güvence sağlıyor.

- Evlilerin yaşam süreleri bekarlara göre daha uzun.

- Evlilik yaşamı, kalp krizi riskini azaltıcı bir unsur olarak rol oynuyor. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, evli kadınlarda kalp krizi riski, bekar ya da dullara göre yüzde 46 oranında daha az.

Haberin Devamı

- Evli insanlar genelde daha sağlıklı oluyorlar. Hastalık zamanlarında yanında bir eşin bulunması psikolojik olarak sağlığı iyi etkiliyor.

- Evli olanlar, daha az alkol tüketiyor ve fiziksel sağlıklarına daha fazla özen gösteriyor.

- Evliler daha fazla seks yapıyor ve daha çok tatmin oluyor. Bu da hem ruhsal hem de fiziksel açıdan sağlıklı bireyler olarak hayatlarını sürdürmelerine olanak sağlıyor.

***

Evlilikte yapılan bir şey var ki; işte o insanın yaşam süresini uzatacağı yerde, kısaltıyor: İhanet... Eşini aldatanlar suçluluk duygusu yüzünden depresyona giriyor ve bağışıklık sistemleri perişan oluyor. Bu da onların hastalıklara karşı direnme güçlerini azaltıyor. Tabii eşinizin sık sık hastalanıyor olması sizi aldattığı anlamına gelmez. Her neyse, bu pazar günü evliliğe bir de bu gözle bakmanızı istedim. Yalnız unutmayın, bu yazdıklarımın geçerli olması için gerçekten isteyperek ve bilinçli olarak evlenmiş olmanız gerekir. İş olsun diye ya da zoral evlenmişseniz depresyenun en büyüğünü yaşıyorsunuz demektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder