Sayım Çınar Evlilik, aşk, cinsellik
HABERİ PAYLAŞ

Evlilik, aşk, cinsellik

Yıllar önce Remzi Kitabevi’nden yayımlanan Irvin Yalom’un “Aşkın Celladı” adlı öykü kitabı hayatımın seyrini değiştirmişti. Gündelik hayatta bizlere uzak bir terim olan psikoterapiyi daha yakından tanıtmak için Yalom, kitabında yaşanmış hikayelere yer vermişti. İçinde farklı kişiliklerin farklı hikayeleri bulunuyor. Alper Hasanoğlu’nun yeni kitabı ‘Aşkın Halleri’ne de ‘iyileştirici’ gözüyle baktığımı söyleyebilirim. Bu hafta sizlere yine birbirinden farklı kitaplar seçtim.

EVLİLİK, AŞK, CİNSELLİK

Haberin Devamı

Aşkın Halleri- İkili İlişkilere Farklı Bir Bakış

Alper Hasanoğlu/Remzi Kitabevi

‘Kendi’lik değerimizin yükselmesi, huzurlu ve mutsuz olmadığımız bir hayat sürebilmemiz bazen kitaplara bağlı olabiliyor. Alper Hasanoğlu ‘Aşkın Halleri’nde, ikili ilişkilerin farklı boyutlarını ayrıntılı olarak ele alıyor.

[[HAFTAYA]]

Yazarın da söylediği gibi aşıkların elleri hep sıcaktır, yerlerinde duramazlar. Az uyur, az yemek yer ve kilo kaybederler. ‘Aşkın Halleri’ne çocukluktaki ilk deneyimlerden yola çıkarak kuşatıcı, derinlikli bir gözle bakan Hasanoğlu, edebiyattan ve felsefeden referanslar alarak özgün bir yaklaşımla yeni açılımlar getiriyor. İyi okumalar.

BLACKWELL AİLESİ’NİN KARA MİRASI

Sidney Sheldon’ın Oyunun Kuralı

Tilly Bagshawe/Altın Kitaplar

‘Oyunun Ustası’ adlı kitabıyla tanıdığımız Sidney Sheldon’un yönlendirmesiyle, yazar Tilly Bagshawe tarafından yazılmış harika bir devam romanı raflardaki yerini aldı. Amerika’nın ünlü aile şirketi Kruger- Brent ve etrafında dönen olayları anlatan ‘Oyunun Ustası’ basıldığı günden bu yana ses getiren ve çok okunan bir roman olmayı sürdürdü. Sheldon’ın yıllar boyunca sıkı bir okuyucusu ve takipçisi olan Tilly Bagshawe, ilk kitabıyla birlikte, yazara duyduğu hayranlığı ve kendisinden nasıl etkilendiğini anlatan bir mektup iletti. İşte bu mektup “Oyunun Ustası”nın devamı olan “Oyunun Kuralı”nın ilk tohumuydu.

NAZIM HİKMET’TEN CAHİT KÜLEBİ’YE

Edebiyatımıza Dipnotlar

Doğan Hızlan/Yapı Kredi Yayınları

Geçen yıl Doğan Hızlan’la edebiyat dünyasına dair bir söyleşi gerçekleştirmiştim. Hızlan “Kâğıda geçmeyen, kalıcılık kazanamayacak olan şeylerden pek fazla etkilenmediğini” söylemişti. İnternetin bu bakımdan edebiyata fazla bir katkı yaptığını düşünmüyordu. Kâğıda yazılmış edebi metinler Hızlan için çok önemli. Doğan Hızlan, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan EEddeebbiiyyaatıımmıızzaa DDiippnnootlaarr adlı kitapta edebiyat alanındaki kılavuzluğunun güzel örneklerinden birini daha sunuyor: Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya, Nâzım Hikmet’ten Cahit Külebi’ye, Füruzan’dan Fethi Naci’ye satırlar, dizeler ve yargılar arasında dolaşıyor; yeni yaklaşımlar sağlayacak saptamalarda bulunuyor.

Haberin Devamı

NOBEL ÖDÜLLÜ BİR YAZAR

Dağın Sesi

Yasunari Kavabata Çeviren: Dost Körpe/Doğan Kitap

Karlar Ülkesi ve Bin Beyaz Turna ile birlikte en iyi üç romanından biri olan Dağın Sesi’nde Yasunari Kavabata doğa, zaman, ölüm, yaşlanma teması ışığında ilerliyor. Kavabata, ihtiyar bir Tokyolu iş adamının portresini çizerken bir insanın yaşamının giderek, istemsizce nasıl daraldığını,bu yaşamın son demlerinde ansızın başgösteren tutkuları da anlatıyor. ‘Dağın Sesi’ni okurken hayallerle yaşamaya başlıyor, çiçeklerin kokusunu duyup dağın sesini dinlemek istiyorsunuz. Nobel ödüllü Kavabata’nın en beğenilen romanlarından biri olan ‘Dağın Sesi’ etkileyici bir eser.

Haberin Devamı

AMERİKAN RÜYASI VE KASABALILIK

Bir Daha Bak

Jodi Picoult Çeviren: Ergin Kaptan/April Yayıncılık

Eserleri 40’dan fazla dilde yayımlanan, her kitabı bestseller listelerinin ilk sıralarına yerleşen Jodi Picoult son eseri ‘Bir Daha Bak’da alışık olduğumuz tarzının dışına çıkıyor ve bir hayalet öyküsü üzerinden ırk ayrımcılığı, Amerikan rüyası, kasabalılık hallerini sorguluyor. ‘Kız Kardeşim İçin’, ‘Yapboz’, ‘Abra Kadabra’ adlı kitaplarıyla tanınan Picoult “Amerikan edebiyatının modern Jane Austen’i” payesini hak ediyor şüphesiz. Özellikle sürprizli sonlarla biten kitapları genç okuyucunun büyük ilgisini çekiyor. ‘Bir Daha Bak’ küçük bir kasabanın sırlarını ortaya dökme iddiasında. Karar sizin.

EZBERLERİ BOZAN KİTAP

Devlet Dersinden Çakıyoruz Abiler

Metin Sever/Hayy Kitap

Sabah Gazetesi’nin pazar ekinde de yazan gazetenin yazı işleri müdürü Metin Sever’in yeni kitabı ‘Devlet Dersinden Çakıyoruz Abiler’ Hayy Kitap’tan yayımlandı. Bu kitapta hem 12 Eylül yazıları hem de Kürt sorunuyla ilgili önemli görüşler yer alıyor. Kitaptaki yazılardan bazısının başlıkları eseri bize daha fazla yaklaştırıyor: 102 yıl yaşamak ister misiniz? İnsanlar ikiye ayrılır: Kalbi olanlar ve olmayanlar. Kötülük ölümden hızlı koşar. Bu kitap “İnsanlık için tek bir zemin var, o da demokrasi ve vicdan” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder