Gündem Evren'in avukatından ek savunma

Evren'in avukatından ek savunma

Paylaş
Evren'in avukatından ek savunma

Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın avukatı Ömer Nihat Özgün, soruşturma dosyasına yazılı savunma sundu

"12 Eylül darbesi" ile ilgili soruşturmanın şüphelileri dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın avukatı Ömer Nihat Özgün, soruşturma dosyasına yazılı savunma sundu.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, Avukat Özgün 5 sayfalık yazılı savunmayı, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen’e bugün verdi.
Savunmada, "12 Eylül harekatı" öncesinde ülkenin içinde bulunduğu durum özetlendikten sonra, "harekatın niçin yapıldığına" ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Harekatın, TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesine dayanarak yapıldığı belirtilen savunmada, buna ilişkin hukuksal değerlendirmelere yer verildi.
Evren ve Şahinkaya’ya soruşturma kapsamında, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun devlet kuvvetleri aleyhine cürümleri düzenleyen 146. ve 147. maddelerine ilişkin suçlamaların yöneltildiğine işaret edilen savunmada, aynı yasanın zaman aşımına ilişkin 102. ve 103. maddelerine göre harekat nedeniyle dava açılamayacağı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Anayasa’nın yürürlükten kaldırılan geçici 15. maddesinin hem "af niteliğinde" olduğu hem de milletvekili dokunulmazlığı benzeri bir "sorumsuzluk halini" belirlediği anlatılan savunmada, bu sebeplerle Evren ve Şahinkaya hakkında kovuşturma açılmaması gerektiğine yer verildi.