Dünya Eylemci işçileri bir de hortum vurdu: 20 yaralı

Eylemci işçileri bir de hortum vurdu: 20 yaralı

Paylaş
Eylemci işçileri bir de hortum vurdu: 20 yaralı

İtalya'nın Taranto kentinde yaşanan hortum, geçtiği yerleri harabeye çevirdi. Çevreye verdiği zarar nedeniyle kapatılma riskiyle karşı karşıya olan ve kapatıldığı takdirde 20 bin kişinin işsiz kalacağı Avrupa'nın çelik üretim devi Ilva'nın 2 bacası, eylem yapan işçilerin üzerine yıkıldı

İtalya\'nın güneyindeki sahil kenti Taranto, hortum dehşetine sahne oldu. Deniz kenarında kurulu olan ve kapatılma riskiyle karşı karşıya bulunan Avrupa\'nın çelik üretim devi Ilva firmasının yaklaşık 2 dev bacası yıkıldı.Hortum geçtiği yerde adeta harabe bıraktı. İlk belirlemelere göre 20 kişi yaralı, bir kişi ise kayıp.

EYLEM YAPAN İŞÇİLERİ VURDU


Hafta başından bu yana, yargının fabrikanın faaliyetlerini askıya alma kararı nedeniyle işçiler, eylemlerini aralıksız bir şekilde sürdürüyordu. Fabrikada bazı santralleri işgal eden işçiler, eylemlerini Başkent Roma’ya da taşıyacaklarını dile getiriyordu.

Ülke genelinde dünden bu yana etkisini göstermeye başlayan kötü hava koşulları, Ilva fabrikasını kapatılması kararını protesto eden işçileri de vurdu. Bölgeden gelen haberlere göre, kuvvetli bir fırtınanın demir-çelik tesislerinin üzerinden geçtiği ve fabrikanın 1 ve 2 numaralı bacalarının yıkıldığı bildirildi.
Fırtına nedeniyle şu ana kadar 20 kişinin yaralandığı, bir işçinin ise kayıp olduğu ifade edildi.

PEK ÇOK YERDE YANGIN ÇIKTI

Haberin Devamı

Çizmenin topuğunda bulunan Taranto kentinde iki gündür devam eden yağışlı hava sabah saatlerinde etkisini arttırarak fırtınaya dönüştü. Deniz yönünden gelen hortum, bereberinde getirdiği yıldırımın da etkisiyle kentte tam anlamıyla yıkım yarattı.


.


KANSER VAKALARINDAN SORUMLU TUTULUYORDU

Taranto Savcılığı geçen Mayıs ayında, kentte kanser vakalarınının genel ortalamadan yüzde 15 fazla olduğunun tespiti üzerine harekete geçmişti.

Açılan soruşturma kapsamında yapılan tetkikler, Ilva’nın faaliyetteki 6 santralinin atmosfere yaydığı atık oranının litre başına 0.5 ila 3.5 arasında olması gerekirken 10.8 olduğunu ortaya çıkardı. Çevreye verdiği zararın 336 milyon euro’yu bulduğu tahmin edilen firmaya gerekli çevre standartlarını sağlaması için süre verildi.

Firmanın bu yönde bir girişimde bulunmaması üzerine geçen Ağustos ayında Taranto Savcılığı tarafından tesislerde yapılan üğretimin bir bölümüyle ilgili Entegre Çevre İzni iptal edildi. Firma üretimini kısıtlamak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_Posta(\"divFlvPlayer8260\",\"8260\",\"201211\",\"8260-3.jpg\");



RÜŞVET TELEFONLARI TESPİT EDİLDİ


Soruşturmayı genişleten savcılık, firma yöneticilerinin telefon görüşmelerinde, Entegre Çevre İzni’ni yeniden alabilmek için politikacı ve bürokratlara rüşvet teklif ettiklerini kayıt altına alındı. Bunun üzerine önceki gün yapılan bir operasyonla IlvaYönetim Kurulu Başkan Vekili Fabio Riva, Üretim Müdürü Luigi Capogrosso, Taranto Çevre Encümeni Michele Conserva ve Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Girolamo Archina ile 3 çalışan tutuklandı.

20 BİN KİŞİ İŞSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA

nedeniyle çok sayıda otomobil ağır hasar gördü. Düşen yıldırımın etkisiyle tesislerin çeşitli bölümlerinde küçük çaplı yangınlar çıktı. Olayın hemen ardından çevre illerden acil yardım ekipleri Taranto\'ya sevk edildi.

HÜKÜMET KAPATMA KARARINA KARŞI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Elsa Fornero da, 20 bin kişinin işini kaybetmesine neden olacak bir kapatma kararı yerine, çevre ve insan sağlığına yönelik koşulların iyileştirilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Konunun Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda yeniden değerlendirmeye alınacağı belirtildi.

Haberin Devamı

ROMA MİTİNGİ ERTELENDİ

Sağlık hem de geçim riskiyle karşı karşıya olan Ilva çalışanları, seslerini hükümete duyurabilmek ve etkili bir baskı unsuru oluşturabilmek için Roma’da miting düzenleme kararı aldı. Ancak hortumun ardından bu mitingin ertelendiği açıklandı. Hortum sırasında kaybolan Ilva çalışanı hakkında henüz bir haber alınamadı.