Gündem EYT (Emeklilikte yaşa takılanlar) için düzenleme geldi mi? Yasa çıktı mı?

EYT (Emeklilikte yaşa takılanlar) için düzenleme geldi mi? Yasa çıktı mı?

Paylaş
EYT (Emeklilikte yaşa takılanlar) için düzenleme geldi mi? Yasa çıktı mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yıllardır mağduriyetlerinin giderilmesi için her mecradan seslerini duyurarak TBMM'de yasa çıkmasını bekliyorlar. CHP'nin MHP'nin bu sorunu dillendirmesi EYT'liler için yeni bir umut doğurdu. Peki EYT'de son durum ne?

1999 yılında yapılan düzenleme ile mağdur duruma düşen çalışanlar, yıllardır sesini duyurmaya çalışıyor. Özellikle son genel seçimde özellikle sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanarak hükümetten düzenleme istedi. Fakat seçimler öncesi ve sonrası herhangi bir düzenleme gelmedi. CHP ve MHP zaman zaman konuyu gündeme getiriyor. Son olarak, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ile CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım'ın açıklamaları EYT'lilerde umut oluşturdu.

Haberin Devamı

EYT'DE SON GELİŞMELER...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için meclise sunulmaya hazırlanan yasada 15 maddenin oluşacağı açıklandı. Yeni yasaya göre, emekli olmak isteyen vatandaşlar, emekliliği için gerekli yılları her ay maaşının yüzde 5 daha az almayı kabul ederek emekliliğini tamamlayacak. EYT yüzde 5 formülünü maaşında kestirmek şartıyla kabul edenler hemen emekli olacak. Bu formülün gereken prim gününü dolduran ve emeklilik için yaşa takılan kişiler için kurtarıcı olması bekleniyor.

Bu günlerde meclise gelmesi beklenen bu taslak 15 maddeden oluşuyor. Bu emekli adaylarının erken emekli edilmeleri halinde, hazineye ne kadarlık bir maliyet yansıyacağı hesaplarını ise Maliye Bakanlığı yürütüyor. Bu tasarı taslağına göre emekli adayları, emeklilik yaşına kadar geçen süre içinde belli oranda eksik maaş alacak, emeklilik yaşları geldiğinde ise normal maaş almaya başlayacaklar.

Haberin Devamı

Bu taslağa göre;

Emekliliğine yaş itibariyle 1 yıl kalanlar % 4

Emekliliğine yaş itibariyle 2 yıl kalanlar % 5

Emekliliğine yaş itibariyle 3 yıl kalanlar % 6

Emekliliğine yaş itibariyle 4 yıl kalanlar % 7

Emekliliğine yaş itibariyle 5 yıl kalanlar % 8

Emekliliğine yaş itibariyle 6 yıl kalanlar % 9

Emekliliğine yaş itibariyle 7 yıl kalanlar % 10

oranında düşük maaş ile, kalan süreler boyunca yaşlılık aylığı alabilecekler.