Dr. Cihan Avaroğlu Eyvah, burnu kanıyor
HABERİ PAYLAŞ

Eyvah, burnu kanıyor

“Haftada 1-2 kez kanıyor, o zaman da burnu daha hassaslaşıyor. Bazen günde birkaç defa kan geldiğini görüyorum. Gece yatağında kan içinde bulduğumuz zamanlar bile var. Kendi kanından korkup ağlayarak bizi uyandırdığı zamanlar da...’’ Bu satırlar, küçük bir hastamın annesinin... Hemen her çocuğun hayatında en az bir kere burun kanaması olur. Sıcak yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da görülebilir. Kışın görülmesinin nedeni, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık olmasıdır. İnsanlar soğuğun etkisiyle zamanlarını aşırı ısıtılmış ve yeterince nemlendirilmemiş ortamlarda geçirmeye başlar. Burun kanamaları düşük nemli, sıcak ve kuru iklimlerde daha çok görülür.

Haberin Devamı

Travma olmasın

Burun kanamalarının yaklaşık yüzde 10’unda neden belli değildir. Geri kalanlarda ise birden fazla faktör bir arada olabilir.

- Travma. En sık görülen neden. Vurma ve çarpma ile olabildiği gibi, burun karıştırma alışkanlığı da bir travmadır.

- Buruna yabancı cisim sokulması.

- Burun içindeki anatomik veya yapısal deformiteler. Örneğin, burun kemiği eğriliğinde hava akımı bozulur, burun iç duvarında kuruluk ve kabuklanma oluşur. Burun iç yüzeyi zaten incedir, sümkürme gibi küçük bir etki bile burun kanamasına yol açabilir.

- Kuru ortam.

- Enflamasyon (canlı dokunun, her türlü doku hasarına karşı oluşturduğu yanıt). Burun içi kanlanması artar ve kılcallar daha çabuk kanama özelliği kazanır.

- Enfeksiyon.

- Alerjik burun (alerjik rinit).

- Bağırsak parazitleri

- Uçak seyahati

- Aspirin ve benzeri ilaçların kullanılması.

- Uzun süreli ilaçlı burun damlası kullanımı.

- Kan hastalıkları (kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, trombosit sayısında düşme, lösemi vb.)

- Genetik geçişli damarsal yapı bozuklukları.

- Stres, heyecan ve korku...

(17.11.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder