Dünya Eyyafyallayöküll felç etti!

Eyyafyallayöküll felç etti!

Paylaş
Eyyafyallayöküll felç etti!

İzlanda'nın güneyindeki Eyyafyallayöküll buzulunda meydana gelen volkanik patlama hava ulaşımını vurdu

İzlanda’da geçen ay patlayan tehlikeli yanardağda meydana gelen ikinci patlama hayatı felç etti. Patlamayla birlikte ortaya çıkan kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi yüzünden uçakların İzlanda üzerinden uçuşları askıya alındı.

Özellikle İngiltere ve Avrupa'nın birçok bölgesinde de hava ulaşımına darbe indi. Onbinlerce yolcu havaalanlarında kalırken, yüzlerce uçuş iptal edildi. İzlanda'da patlamanın etkili olacağı bölgeden yaklaşık 800 kişinin tahliye edildiği bildiriliyor.

İLKİNDEN 20 KAT DAHA GÜÇLÜ

Bilim adamları, Eyyafyallayöküll buzulunun altındaki volkanik tabakada 1 ay içinde gerçekleşen patlamalardan ikincisinin, ilkine göre 20 kat daha güçlü olduğu ve kül bulutunun binlerce metre yükseğe çıktığını belirtiyor. 190 yıllık sessizliğin ardından volkandaki ilk patlama 20 Mart günü gerçekleşmişti.

HAVA SAHALARI KAPANIYOR

Görüş mesafesini düşüren kül bulutu yüzünden İngiltere'deki bütün havaalanları kapanmış durumda.

İngiliz Hava Kontrol Merkezi'nden yapılan açıklamada, tüm havaalanlarının kapatılması kararının, güvenliği sağlamak amacıyla alındığı ve olası riskleri en aza indirmek için çalışmaların sürdüğü belirtildi ve kül bulutunun güneye doğru hareket ettiği kaydedildi.

İSVEÇ'İ DE VURDU

Kül bulutunun İsveç hava sahasına ulaşması nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Skellefteo, Luleo ve Kiruna’dan yurt içi seferler yapılamıyor. Bu seferlerin durması, ülkenin diğer havaalanlarındaki uçuşlarda da aksamalara yol açıyor.

Küllerin hava sahasını etkilemesi nedeniyle Danimarka da hava sahasını kapatma kararı aldı. Danimarka hava sahasını yöneten Naviair şirketinden yapılan açıklamaya göre, ülkenin kuzeybatı hava sahası TSİ 13.00’te kapatıldı. TSİ 19.00’da ise tüm Danimarka hava sahası kapatılmış olacak.

9'UNCU YÜZYILDAN BU YANA 5'İNCİ PATLAMA

Yanardağ, 1821 yılından sonra yaklaşık 200 yıllık sessizliğin ardından ilk olarak 20 Martta patlamıştı. İzlanda’nın güneyinde, altındaki volkanik oluşumun 190 yıl sonra harekete geçtiği Eyyafyallayöküll buzulu, İzlanda’nın beşinci büyük buzulu. Buzulun altındaki volkan, İzlanda’nın 9. yüzyılda kurulmasından bu yana 5 kez patladı.

POSTA İNTERNET

Haberin Devamı