Gündem F4 uçak kazaları sonrası akıllara takılan soru

F4 uçak kazaları sonrası akıllara takılan soru

Paylaş
F4 uçak kazaları sonrası akıllara takılan soru

Malatya'dan son bir F4 savaş uçağı daha Konya'da düştü. 2 pilotumuz şehit oldu. 10 gün içerisinde 6 savaş pilotumuz şehit olurken akıllara 'Neden hiç biri fırlatma koltuğunu denemedi?' sorusu geldi

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar F4 uçaklarının neden düştüğünden çok pilotların neden atlayamadıklarıyla ilgindiğini söyledi.

Haberin Devamı

CNN Türk canlı yayınına katılan Mete Yarar şu can alıcı açıklamalarda bulundu

MALATYA 'DA DÜŞEN UÇAKLARI FARKLI BİR YERE KOYALIM

Malatya'daki düşen uçakların durumunu ayrı bir yere koyalım. Çünkü onlar 2015'te envanterden çıkarılacak uçaklar. Bu uçaklar ise modernize edilen uzun yıllar kalacak olan uçaklardır. Yaklaşık 30 adet var hava filomuzda. Üzerinde silahlı kuvvetlerin son dönemde modernize ettiği silah sistemlerini taşıyor düşen uçak. Bu dönemin modern sistemleri üzerinde var. Uçağın tamamına yakını, motorlarından tutun da bütün modern sistemleri değiştirilmiş durumda.

MALATYA'DAKİ KAZADA TEKNİK ARIZA YOK

Bu uçakların düşmesiyle ilgili benim aklıma takılan bir kavram yok. Çünkü Malatya'da düşen iki uçağın aynı anda düşmüş olması teknik arızayı ortadan kaldırıyor. İki uçağın aynı aynı anda düşmesi ihtimali neredeyse sıfıra yakındır. İki uçak aynı anda aynı yerde düşmez teknik bir arıza yüzünden.

Haberin Devamı

NEDEN PİLOTUMUZ KOLTUK FIRLATMA YI DENEYEMEDİ?

Neden 6 pilotumuzda fırtlatma koltuklarını atamadılar. En azından bunu deneyemediler. Neden hiç biri atlama teşebbüsünde bulunamadı? Benim kafama takılan bu. Bütün uzmanların sorması gereken bu. Hava kuvvetlerinin yeterliliği sorgulanıyor şu an. Hava Kuvvetlerinin herkesi ikna edecek bir açıklama yapması gerekiyor. Uçak alınır. Ama 6 tane en güzide askerlerinizi kaybediyorsunuz. Uçak düşer ama bu 6 evlat neden atlayamadılar? Bu açıklanmalı. Bu açıklanamıyorsa da bu F4'lerle ilgili uçuş yasağı mı koyarsınız...Bir şey yapmalı...

2001 YILINDA YAŞANAN CASA UÇAKLARI KAZASI

Bu uçaklarının modernizasyonuyla ilgili bir sorun yok. Türkiye'de arka arkaya CASA uçaklarının düşüşü yaşanmıştı. İspanyollarla ortak üretilen uçaklardı. Bir çoğunuz şöyle hatırlarsınız; Malatya'da bir tanesi düşmüş ve Irak'tan döne güzide timlerimizden birisi şehit düşmüştü. Arkasından 2 tane daha kaza yaşandı ve sonra bu uçaklarla ilgili uçuş yasağı konuldu. Daha sonra bu uçakların neden düştüğü belirlendi ve daha sonra bu tip uçaklarda düşme yaşanmadı.

Haberin Devamı

Dolayısıyla F4 uçaklarının düşüşüyle ilgili inceleme yapılmalı. Bunun içine istihbarat ve teknik incelemeyi de koymak zorundasınız. Gerekirse eğitim plotaj incelemesini de koymak zorundasınız. Hava Kuvvetleri NATO içinde de çok önemli bir konumda.

2001 YILINDAKİ CASA UÇAĞI KAZASI

2001 yılının Mayıs ayında Diyarbakır'dan havalanan ‘Bordo bereliler’in CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra kumanda arızası sonucu Malatya'da düşmüştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit olmuştu. Uçakta Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı ‘Bordo bereliler’ bulunuyordu.