Bilim - Teknoloji Facebook ile doğuyoruz
Paylaş
Facebook ile doğuyoruz

Türkiye'de 0-3 yaş arası çocukların yüzde 52'sinin sosyal medya hesabı olduğu ortaya çıktı. Burada Facebook ve Instagram öne çıkarken ailelerin bu konuda endişe duymamaları dikkat çekiyor. Hazırlayan: Murat Gülderen

Zenna'nın Türkiye genelinde 1200 kişi üzerinde yaptığı 'ailelerin dijital teknoloji algısı' araştırmasına göre 3 yaşın altında çocuğu olan her 3 ebeveynden biri çocuğunu teknolojiyle tanıştırıyor.

Katılımcı genelinin yüzde 60'ı oyun ve teknoloji için çocuklarına senede ortalama 1289 TL para harcıyor. Bu para ise en çok babaların cebinden çıkıyor.


HEPSİNİN CEP'İ VAR


18 yaş altı çocukların sahip olduğu teknolojik cihazlara baktığımızda yüzde 55 ile akıllı telefon, yüzde 50'yle tablet ve yüzde 34 ile laptop öne çıkıyor.

12-18 yaş arası çocuklarda ise akıllı telefon sahipliği yüzde oranı 90'a ulaşıyor. 12 yaşın altında çocuğu olan ebeveynlerin yüzde 50'si çocuklarının internette 2 saatten fazla zaman geçirdiğini belirtiyor.


EN AZ 5 SAAT İNTERNET


12 yaş altı çocuğu olan 10 ebeveynden biri çocuğunun günde 5 saatten fazla internette vakit geçirdiğini söylüyor. Araştırmada ayrıca 0-3 yaş arası çocukların yüzde 52'sinin, 4-11 yaş aralığında yüzde 78'in, 12 yaş ve üzerindekilerin ise neredeyse hepsinin sosyal medya hesaplarının olduğu ortaya çıkıyor. Kullanılan mecraların başında ise yüzde 45'le Facebook geliyor.


AİLELER BİLİNÇSİZ


Araştırmada ortaya çıkan diğer ilginç sonuçları ise söyle:

*12 yaş altı çocuğu olan ve günde ortalama 2 saat internette vakit geçirmeye izin veren 3 ebeveynden biri güvenli internet hizmeti kullanmıyor.
*12 yaş altı çocukların yüzde 50'si sabah kalkar kalkmaz teknolojik araçlarla zaman geçiriyor.
*Ebeveynlerin yüzde 82'si çocuğunun ekran bağımlısı olmasından korkuyor.
*10 ebeveynden biri çocuğunun göz sağlığının dijital ekranlara bağlı olarak bozulduğunu söylüyor.
*Ebeveynlerin yüzde 60'ı çocuklarını ekran bağımlısı olmaktan korumak için hiçbir şey yapmıyor.
*Çocuklarını psikoloğa götüren ebeveynlerin yüzde 70'i teknolojinin etkisi olduğunu belirtiyor.
*Her iki ebeveynden biri çocuğunun okulunda kodlama eğitimi olup olmadığını bilmiyor.

Haberin Devamı