Dünya Facebook, ölen kişinin hesabını erişime açmak zorunda değil

Facebook, ölen kişinin hesabını erişime açmak zorunda değil

Paylaş
Facebook, ölen kişinin hesabını erişime açmak zorunda değil

Almanya´da bir mahkeme tüm dünyadaki sosyal medya kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir karara imza atarak, ölen kişinin Facebook hesabına ailesinin erişim hakkı bulunmadığına karar verdi

Berlin´de yaşayan Simone W. adlı bir kadın 2012 yılında trenin altında kalması sonucu 15 yaşındaki kızını kaybetmişti.


ANNE, FACEBOOK HESABINA ULAŞMAK İSTEDİ


Ölüm nedeninin açıklığa kavuşmaması üzerine, kızının Facebook hesabına ulaşarak intihar edip etmediği, ya da duygusal şiddete maruz kalıp kalmadığı konusunda bilgi olup olmadığını öğrenmek isteyen Simone W., Facebook´a karşı dava açmıştı.

ÜST MAHKEME FACEBOOK'U HAKLI BULDU


2015 yılında yargı süreci başlayan davada Berlin Eyalet Mahkemesi aileyi haklı bulmuş ve kişilerin dijital miraslarının aileye kalması gerektiği yönünde karar vermişti. Facebook´un temyiz başvurusunu görüşen üst mahkeme ise, Facebook´u haklı buldu ve ailenin ölen kişinin kişisel hesabına erişim hakkı olmadığına hükmetti. Ancak mahkeme kişisel hesabın miras kapsamında olup olmadığı konusuna girmedi.

İLETİŞİM GİZLİLİĞİ İLKESİ


Bild gazetesinin bildirdiğine göre, Mahkeme Başkanı Björn Retzlaff kararda iletişimin gizliliği ilkesinin etkili olduğunu söyledi. Retzlaff, her ne kadar iletişimin gizliliği telefon görüşmeleri için geçerli olsa da, Facebook hesabı için de uygulanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı