Yaşam Facebook'a üye olanlar dikkat!

Facebook'a üye olanlar dikkat!

Paylaş
Facebook'a üye olanlar dikkat!

Selçuk üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Ayhan'dan Facebook uyarısı...

Selçuk üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Ayhan, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun Facebook veya diğer sosyal paylaşım sitelerini kullandığını söyledi.

Haberin Devamı

Ayhan, özellikle kentli insanların yalnızlıklarından kurtulmak için bu sosyal paylaşım sitelerine yöneldiğini, bu durumun özel hayatın gizliliğini de ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Türkiye'nin 22.6 milyon kullanıcıyla ABD, İngiltere ve Endonezya'dan sonra Facebook'ta 4'üncü sıraya yerleştiğini vurgulayan Ayhan, "Maalesef Türk insanı asıl kültüründen uzaklaşmaya başladı." dedi.

Son yıllarda artan kentleşme olgusunun da sosyal paylaşım sitelerine ilgiyi artırdığını dile getiren Ayhan, "Önceki yıllarda akrabalar arasında iletişim, telefonla ya da bizzat ziyaret şeklinde gerçekleştiriliyordu. Artık insanlar sosyal paylaşım sitelerinden görüntülü konuşmayı tercih ediyor. Bunun da fazlasıyla yapılması işin içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olmaktadır." diye konuştu.

Haberin Devamı

İnternetin bilgi alma amacının dışına çıkmaya başladığını belirten Ayhan, olumsuzlukların önüne geçebilmek için yasal düzenleme getirilmesi gerektiğini söyledi.

İnsanların günün bir kaç saatini sosyal paylaşım sitelerinde geçirmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Ayhan şunları kaydetti: "Sanal cemaat daha önce de vardı. Şimdilerde artmaya başladı. İnsanlar sosyal paylaşım sitelerine girerken asıl kimliklerini bir kenara bırakarak giriyor. Bu da Türk insanının asıl kimliğinden, kültüründen uzaklaşmasına neden oluyor. Teknolojinin hızla geliştiği modern dünyada kentte yaşamada bireyler yalnız kalmaya mahkum oluyor. Bireylerin eskisi gibi aile akraba ziyaretlerinin imkanlarının azalmaya başlamasıyla birlikte artık internette sosyal paylaşım sitelerinde konuşarak hasret gidermeye çalışıyor. Değerlerin kaybolmaması için gerek aile, gerekse resmi kurumlarca önlem alınması gereklidir."

SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ HER ŞEYİN PAYLAŞILMASI DOĞRU DEĞİL

Sosyal paylaşım sitelerinde hemen hemen her şeyin paylaşılmasını doğru bulmadığını ifade eden Ayhan, bu tür ortamların toplumun özel hayat kavramını ortadan kaldırmaya başladığı uyarısında bulundu.

Hem siyasal hem toplumsal çözüm yolu bulunması gerektiğini belirten Ayhan şunları ifade etti: "İnsanların kendilerini tatmin etmek için ve her türlü özel hayatıyla ilgili resim, video paylaşmasını doğru bulmuyorum. Bu Türk toplum yapısındaki mahrem kavramını ortadan kaldırmaktadır."

Haberin Devamı

Sosyal paylaşım sitelerini ziyaret nedenleriyle ilgili araştırmalara bakıldığında boş zaman geçirmek, arkadaşlarıyla konuşmak gibi sonuçlar elde edildiğini aktaran Ayhan, aslında toplum hayatında 'boş zaman' kavramının olmaması gerektiğini vurguladı. Türk toplumunda sosyalleşmenin birebir karşılanmaması halinde insanların sosyal paylaşım sitelerine daha çok rağbet göstereceğini vurgulayan Ayhan, Türkiye'de toplumsal anlamda bazı değerlerin yerine oturması gerektiğini sözlerine ekledi.