Bilim - Teknoloji Facebook'ta gizli tehlike!
Paylaş
Facebook'ta gizli tehlike!

Belki onları çoktan unuttunuz ama onlar, Facebook hesabınız için tehlike yaratmaya devam ediyor!

Facebook hayatımıza gireli, henüz 7-8 sene ancak oluyor ancak sosyal medya servisinin tüm dünyada büyük bir devrim yarattığını inkar edemeyiz.

Facebook'un bugünkü hali ile ilk günlerini karşılaştırmak ise herkesi şaşırtabilir. Sosyal medya servisinin ilk zamanlarını hatırlayanlar, güvenliğin ön planda olmadığını hatta tasarımından işleyişine kadar Facebook'un çok farklı bir yapıda olduğunu da hatırlayacaktır.

İşte o dönemlerde, arkadaşlarımız kullanıyor, davetiyeler geliyor diyerek veya sadece meraktan kullanmaya başlayıp da sonra bir kenara attığımız ve unuttuğumuz Facebook uygulamaları bugün başımıza dert olabilir.

Facebook heabımıza erişmesine izin verdiğimiz bu uygulamalar arkadaş listelerimizi, paylaşımlarımızı, özel mesajlarımızı, dahil olduğumuz grupları, fotoğraflarımızı, videolarımızı görüyor olabilirler. Çoğu kişi için bu bir güvenlik açığı gibi görünmese de, kimin kontrolünde olduğunu bilmediğimiz bu "amatör" uygulamalar bugün hala özel hayatımızı detaylıca izleyerek bizim hakkımızda raporlar oluşturup reklam şirketlerine satıyor olabileceği gibi, daha da kötüsü, bu uygulamaları kontrol eden kişilerin bizi kişisel olarak da izlemeye alabilecek olmaları.

Belki ABD'deki veya başka bir yabancı ülkedeki bir uygulama geliştiricinin sizin özel hayatınızla ilgilenmeyeceğini düşünebilirsiniz ancak Facebook'ta çok sayıda Türk ve Türkçe uygulama olduğunu ve bunların Türk yapımcılar tarafından geliştirildiğini unutmamak lazım. Hatta arkadaşınızın geliştirdiği bir Facebook uygulamasını hatır gönül icabı kullanmaya başlamışsanız, özel bilgilerinizin arkadaşınız tarafından incelenebildiğini de göz önünde bulundurmalısınız.

Bu kötü niyetli veya şüpheli uygulamaları engellemek için Facebook sayfanızın sağ üst kısmındaki kilit ikonuna tıklayıp Gizlilik Ayarı Kontrolü menüsüne girin. Ardından Uygulamaların adımına ulaşın. Burada Uygulama Ayarları linkine tıklayın.

Artık açılan pencereden hangi uygulamaya ne izinler verdiğinizi görebilir, beğenmediklerinizi, unuttuklarınızı, kullanmadıklarınızı Facebook hesabınızdan kaldırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Resimlerle: Fotoğraflarla Facebook ofisleri

Kaynak: CHIP Online