Gündem Facia ocağında ölüm sessizliği...

Facia ocağında ölüm sessizliği...

Paylaş
Facia ocağında ölüm sessizliği...

Ermenek'te yaşanan maden ocağının ardından son madencinin de cansız bedenine ulaşıldıktan sonra çalışmalar sona erdi. Ancak ocakta yeniden su birikmesi sebebiyle çalışmalar bir süre sonra yeniden başlayacak

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 madencinin hayatını kaybettiği facia ocağında, yeniden su birikti. Suyun yeraltından geldiği ve doğal bir durum olduğu belirtilirken, soruşturma kapsamındaki bilirkişi heyetinin de suyun tahliyesinden sonra çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

Haberin Devamı

Ermenek'in Pamuklu Köyü Cenne Mevkii'nde Has Şekerler Madenciliğe ait linyit ocağında 28 Ekim günü işlerin öğle molası sırasında eski ocakta biriken su bastı. Baskın sonucu 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Mahsur kalan bütün işçiler yaşamlarını yitirdi. Kurtarma çalışmaları sonucu facianın 38'inci günü olan 4 Aralık Perşembe günü son 5 madencinin de ocaktan cesetleri çıkartıldı ve dün yapılan törenden sonra köylerinde defnedildi.

MADEN OCAĞI SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Facianın hemen ardından AFAD, Kızılay, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu başta olmak üzere çok sayıda arama- kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi. Ekipler ve yardım kuruluşları çadırlar kurularak konuşlandırıldı. 38 gün süren kurtarma çalışmalarının ardından arama- kurtarma ekipleri ve yardım kuruluşları bölgeden ayrılması üzerine maden ocağı, şu an adete sessizliğe büründü. Bölgede sadece facianın hemen ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma nedeniyle ocakta güvenlik önlemini sürdüren jandarma ekipleri bulunuyor.

Haberin Devamı

SU TAHLİYESİ BAŞLAYACAK

Son 5 madencinin cesedinin çıkartılması ardından ocakta su birikintisi oluştu. Bunun üzerine bugün pompalarla su tahliye işlemlerinin yapılması kararlaştırıldı. Suyun yeraltından geldiği ve doğal bir durum olduğu önü sürülürken, soruşturma kapsamındaki bilirkişi heyetinin de suyun tahliye yapıldıktan sonra çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

YİNE ACI BİR TABLO

Facia ocağından çıkartılan hafriyatlar ocağının yakındaki alana dökülmüştü. Daha önce 50-60 yaşlarında iki kadın evlerindeki kışlık yakacağı karşılayabilmek için hafriyatın içindeki kömürleri seçip, torbalara koyarken objektiflere yansımıştı. Bugünde 17 yaşındaki oğluyla kömür toplayan 55 yaşlarındaki bir kişi hafriyat arasından kömür seçerken objektiflere yansıdı. Evine yakacak götürmek zorunda olduğunu belirten baba, "Ben de bölgedeki madenlerden çalışıp emekli oldum. Biliyorum buradan kömür toplamak yasak ama evime kömür götürmek zorundayım" dedi.

18 MADENCİ OCAKTA CAN VERDİ

Haberin Devamı

Facia ocağında mahsur kalan Kerim Haznedar, Ali Haznedar, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Hüsnü Çolak, Osman Çoksöyler, Hüseyin Çolak, İsmail Gürses, Uğur İlhan, Mehmet Tokat, Tezcan Gökçe, Recep Çiloğlu, Mehmet Baha, Ömer Cansu, Kamil Yaman, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Hüseyin Gültekin'in cenazeleri kurtara çalışmalarıyla çıkartılmıştı.

Tolga YANIK/ ERMENEK(Karaman), (DHA)