Dünya Faciayı yolcu önledi

Faciayı yolcu önledi

Paylaş
Faciayı yolcu önledi

El Kaide militanı içinde 289 kişi bulunan uçağı havaya uçuracaktı

İnişe 20 dakika kala

Amerikan Northwest Havayolları’na ait Airbus 330 tipi yolcu uçağı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dan Amerika Detroit’e gitmek üzere 278 yolcu ve 11 mürettebatla önceki gün havalanmıştı.

Uçağın Detroit’e inişine 20 dakika kala yolculardan Nijeryalı Ömer Faruk Abdulmuttalip (23) tuvalete gitti. Ömer Faruk tuvaletten çıktığında elinde bir şırınga vardı. Ömer Faruk şırıngadaki kimyasal maddeyi karnına yapıştırdığı yastığa enjekte etti.

Patlayıcı alev aldı

Ömer Faruk’un amacı şırıngadaki kimyasal ile yastığın içinde bulunan tozu birbirine karıştırıp patlayıcı yaparak uçağı havaya uçurmaktı. Fakat bu karışım, ateşleme düzeneğindeki aksaklık yüzünden sadece hafif bir patlama sesi çıkardıktan sonra alev aldı.

Arkadaki koltuklarda oturan bir yolcu üzerine atladığı Ömer Faruk’u etkisiz hale getirdi. Kabin görevlileri tarafından uçağın ön tarafına götürülen Ömer Faruk iddiaya göre “Afganistan” diye bağırdı.

Güvenliği nasıl geçti?

Ömer Faruk vücudundaki yanıklar nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Biri Ömer Faruk’a müdahale eden olmak üzere 2 yolcu da hafif yanıklar nedeniyle hastaneye gitti.

Ömer Faruk’un Nijerya Lagos’tan uçakla Amsterdam’daki Schipol Havaalanı’na geldiği, buradan da Northwest Havayolları’nın uçağına bindiği öğrenildi. Ömer Faruk’un üzerindeki maddelerle hem Lagos hem de Schipol Havaalanı’ndaki güvenliği nasıl geçtiği merak konusu oldu.

Noel’de saldırı girişimi

Ömer Faruk ilk ifadesinde El Kaide militanı olduğunu söylerken daha sonra hiçbir örgütle bağının olmadığını iddia etti. İngiltere’deki Londra Üniversitesi’nde mühendislik öğrencisi olan Ömer Faruk’un Londra’daki evine baskın düzenlendi.

Ömer Faruk’un saldırıyı Noel’de düzenlemeye çalışması dikkat çekti. 2001’de de İngiliz Richard Reid, Fransa’nın başkenti Paris’ten Amerika Miami’ye giden uçağa topuğunda bomba olan ayakkabıyla binmeye çalışırken yakalanmıştı.

2

Haberin Devamı