Yaşam Fahrünnisa Hanım rekor kırdı

Fahrünnisa Hanım rekor kırdı

Paylaş
Fahrünnisa Hanım rekor kırdı

Fahrünnisa Zeid'in 'İsimsiz' adlı tablosu 1.5 milyon liraya alıcı bulup İngiltere'de gerçekleştirilen müzayedede rekor kırdı

İngiltere’nin başkenti Londra’daki ünlü Sotheby’s müzayede evinde çağdaş Türk ressamlarının tabloları satışa çıkarıldı. 65 Türk ressamın 101 tablosunun açık artırma yoluyla satışından toplam 2.5 milyon sterlin (5.7 milyon TL) elde edildi.

Haberin Devamı

Müzayedenin en önemli tablolarından Fahrünnisa Zeid’in ‘İsimsiz’ adlı eseri 657 bin 250 sterline (1.5 milyon TL) alıcı buldu.

TÜRK RESMİNE BÜYÜK İLGİ

Fahrünnisa Zeid’in tablosu 1.5 milyon TL’lik fiyatıyla müzayedede rekor kırdı. Müzayedede Mübin Orhon’ın ‘İsimsiz’ adlı eseri ise 82.250 sterline (188 bin TL) yeni sahibine gitti.

Abidin Elderoğlu’nun Belçikalı bir koleksiyonerden gelen ‘Un Altro Siren’ adlı tablosu 61.250 sterline (140 bin TL) el değiştirdi. Müzayedede ayrıca Bedri Rahmi Eyüboğlu, Haluk Akakçe, Bedri Baykam, Şükran Moral, Erol Akyavaş, Komet, Burhan Doğançay, Neşe Erdok, Canan Tolon’un tabloları da satıldı.

KIRILAMAYAN SATIŞ REKORU

Türk resminde satış rekoru, Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı resmiyle kırılmıştı. 2004’te Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun mallarına el koyduğu işadamı Erol Aksoy’a ait ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’, o zamanın parasıyla 5 trilyon liraya Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’ne satılmıştı.

Haberin Devamı

ŞAKİR PAŞA’NIN SANATÇI AİLESİ

Fahrünnisa Zeid 1901’de İstanbul’da Şakir Paşa’nın kızı olarak doğdu. Abdülhamit’in sadrazamı Cevat Paşa’nın yeğeni Fahrünnisa Zeid, yazar Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı) ve ressam Aliye Berger ile kardeşti.

Fahrünnisa Hanım’ın İzzet Melih Devrim ile evliliğinden ressam Nejat Devrim ve tiyatrocu Şirin Devrim doğdu. Fahrünnisa Zeid’in ikinci eşi Ürdün Prensi Emir Zeid’den de bir oğlu oldu. Yurt dışında adını Fahrelnisa olarak kullanan sanatçı 1991’de Ürdün’de öldü. Fahrünnisa Zeid ünlü seramik sanatçısı Füreya Koral’ın da teyzesiydi. Şakir Paşa ailesini Şirin Devrim’in yazdığı kitapla (üstte) tanımıştık.