Siyaset 'Faili meçhul' ifadesine Trabzon maçı damgası
Paylaş
'Faili meçhul' ifadesine Trabzon maçı damgası

'Faili meçhul' açıklaması için Adliye'ye çıkarılan emekli komutan, gazetecilere,“Hiçbir söylemeyeceğim. Trabzon maçından dolayı üzüntülüyüm” dedi.

Güneydoğu'da işlenen faili meçhul cinayetlerin devlet politikası olduğunu iddia eden Emekli Koramiral Atilla Kıyat, Beşiktaş’taki adliye binasına otomobili ve şoförü ile saat 10.30’da gelerek, Cumhuriyet savcısı Kadir Altınışık ile görüştü.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak’ın talimatı üzerine Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve Albay Rıdvan Özden cinayetleri başta olmak üzere birçok faili meçhul ile ilgili soru sorulması istenen Atilla Kıyat, yaklaşık yarım saat kaldığı adliyeden saat 11.00’de ayrıldı. Basın mensuplarının "İfade verdiniz mi?" sorusuna Atilla Kıyat, "Hiçbir şey söylemeyeceğim. Trabzon maçından dolayı üzüntülüyüm" diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

YANLIŞLIKLA EMNİYET'E GÖTÜRÜLDÜ

Emekli Koramiral Atilla Kıyat’ın Beşiktaş adliyesine gelmeden önce yanlışlıkla İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gittiği öğrenildi.

1990’lı yıllarda Güneydoğu’da işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili dosyaları yeniden açan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bir televizyon programında, “Faili meçhuller devlet politikasıydı” diyen emekli Koramiral Atilla Kıyat'ın talimatla ifadesinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı göndererek Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve Albay Rıdvan Özden cinayetleri başta olmak üzere birçok faili meçhul ile ilgili soruların sorulması istendi.

Emekli Koramiral Atilla Kıyat katıldığı bir televizyon programında, 1990- 2000 yılları arasındaki devlet politikasının bölgede ülkesine kin kusan bir neslin yetişmesine sebep olduğunu öne sürmüş, “O zaman ülkeyi idare edenler, faili meçhulleri terörizme önlem olarak görüyordu. Çünkü bir üsteğmen, ‘Ben Hasan'la Mehmet'i bir halledeyim de bu terörizmi bitireyim’ diyemez. Birileri emir verdi” demişti. Kıyat, konuşmasının devamında şunları söylemişti:

Haberin Devamı

'DEĞİLDİ DİYEMİYORLAR'

Bugün Ergenekon'da faili meçhul cinayetlerden dolayı suçlanan," tutuklanan albaylar vardır. Bu arkadaşlar o zaman üsteğmendi, yüzbaşıydı. Şimdi diyorlar ki ‘Sen Cizre'deyken muhtarı öldürdün’ ya da‘muhtarla beraber oldun, filancayı öldürdün’. Sene kaç? 1994, 1995... Ben diyorum ki, 94'ün, 95'in, 93'ün, 96'nın, 97'nin Başbakanları, Cumhurbaşkanları, Genelkurmay başkanları, OHAL valileri... Yatağınızda nasıl rahat uyursunuz? Lütfen çıkıp açıklayın, bu yıllarda işlenen faili meçhuller terörle mücadele için devlet politikası mıydı? ‘Devlet politikası değildi’ diyemiyorlar"

Ayşegül USTA-Uğur CAN/İSTANBUL, (DHA)