Dünya Faili meçhulde Irak birinci

Faili meçhulde Irak birinci

Paylaş
Faili meçhulde Irak birinci

Faili meçhul gazeteci cinayetlerinde Irak birinci sırada geliyor

Gazetecileri Koruma Komitesi tarafından yayımlanan listede, gazetecilerin hedef seçildiği 12 ülkede yetkililerin bu cinayetlerin faillerini ya yakalamak istemedikleri ya da yakalamadıklarına işaret edildi.

Haberin Devamı

2000 - 2009 dönemi değerlendirilmesinin yapıldığı listede, bu sürede Irak’ta 88 gazetecinin öldürüldüğü ve bu cinayetlerin aydınlatılmadığı ifade edildi. Merkezi New York’ta bulunan örgütün listesinde Irak’tan sonra ikinci sırada yer alan Somali’de 9 gazeteci cinayetinin aydınlatılmadığı belirtildi.

Listede Irak ve Somali’nin ardından Filipinler, Sri Lanka, Kolombiya, Afganistan, Nepal, Rusya, Meksika, Pakistan, Bangladeş ve Hindistan geliyor.

Filipinler’de geçen yıl bir yerel seçim kampanyası sırasında 30’dan fazla gazetecinin öldürülmesi yüzünden bu ülkenin listede altıncı sıradan üçüncü sıraya yükseldiği belirtilirken, Brezilya ve Kolombiya’da basına yönelik şiddet olaylarının azalması ve sorumluların adalete teslim edilmesi anlamında "önemli ilerlemeler" görüldüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

Öldürülen gazetecilerin yüzde 90’ının suç, yolsuzluk ya da ulusal güvenlik gibi hassas konularda çalışan gazeteciler olduğu belirtiliyor.