Esra Karayel Faiz kararı bekleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Faiz kararı bekleniyor

Endeks, gelişen piyasalarda borsalardaki düşüşten etkilenirken İrlanda’nın kredi notunun düşürülmesiyle dolarda yükseliş oldu.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

* İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda geçen hafta, gelişen piyasalardaki satış dalgasının etkisi görüldü. Yurtiçinde açıklanan güçlü sanayi üretim verilerine rağmen Asya ve Avrupa borsalarındaki satışlar, endekse de yansıdı. Ağırlıklı olarak satış dalgası bankacılık sektöründe yoğunlaştı. Yurtdışında ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İrlanda’nın kredi notunu düşürdü. Amerika tarafında ise son açıklanan ekonomik verilerin olumlu gelmesi, borsalara küçük çaplı alımları getirdi. Endeks bu gelişmelerle 64 bin 759 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

* Para piyasalarında yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler takip edildi. İrlanda’nın kredi notunun düşürülmesi euro üzerinde baskı yarattı. Merkez Bankası tarafından yayınlanan son finansal istikrar raporu takip edildi. Bono piyasası: Hafta genelinde kısa vadeli tahviller, diğer vadelere göre daha iyi performans gösterdi. Piyasada gösterge olan 8 Ağustos 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 7.63’ten kapattı. Döviz piyasası: Cuma günü dolarda yukarı hareket olurken euro düştü. Dolar günü 1.5030 TL, euro ise 1.9840 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında yapılacak açıklamalar borsa, faiz ve dövizde yönde etkili olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

* Bu hafta borsada yönde yurtiçinde en önemli gelişme Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı olarak bulunuyor. Ayrıca bugün açıklanacak cari açık (Ekim) ve çarşamba işsizlik verileri (Eylül) de dikkatle izlenecek. Yurtdışında ise Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantısı önemli. Piyasalar toplantı sonrası yapılacak açıklamaları takip edecek. Borsa kısa vadeli düzeltme hareketini tamamladıktan sonra ekonomik veriler olumlu gelirse, tekrar yönü yukarı çevirebilir. Endekste önemli dirençler 65 bin 300 ve sonra 65 bin 700’de gözüküyor. Destekler ise 64 bin 500’de.

Haberin Devamı

* Para piyasalarında Merkez Bankası’nın toplantısı faizlerin yönünde etkili olacak. Başkan Durmuş Yılmaz’ın faiz oranlarını daha da düşürebiliriz açıklaması sonrasında eğer bir değişiklik planlıyorsa bunun işaretlerini verebilir. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 8 Ağustos 2012 vadede faizler, yüzde 7.60-7.65 aralığında hareket edebilir. Döviz piyasası: Dolarda yukarı hareket devam edebilir. Avrupa tarafında gelişmeler izlenecek. Dolarda dirençler 1.5050 ve 1.5100 TL’de. Destekler 1.1500 ve 1.4950 TL seviyesinde.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sabırlı olun ve izleyin

Soru: Esra Hanım borsa ile ilgili analizlerinizi yakından takip ediyorum. 3 aydan beri iş nedeniyle yazılarınızı izleyemedim. Size Latek ile ilgili soru sormak istiyorum. Bu hissenin bana maliyeti 5.80 TL. Ama şimdiki hali içler acısı ve gün geçtikçe düşüyor. Sizce ne yapmalıyım veya benim yerimde siz olsanız ne yaparsınız? Borsada yeni sayılırım, bana yardımcı olur musunuz? Numan KURKUT Cevap: Numan Bey, Latek’in cuma günkü kapanışı 3.86 TL seviyesinden gerçekleşti. Maliyetiniz 5.80 TL. Bu yatırımı, hangi vade için yaptığınız önemli. Bir diğer önemli konu ise getiri hedefinizin ne olduğu. Eğer yatırdığınız para ihtiyacınız olmayan bir para ise beklemenizde fayda var. Acele karar vermeyin. Hisseyi işlem hareketleri ile izleyin. Ayrıca şirket ile ilgili gelişmeleri ve açıklamaları takip edin. Latek hakkındaki haberlere en sağlıklı borsanın ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitesinden (imkb.gov.tr ya da spk.gov.tr) ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Analiz yaparak hisse seçmelisiniz

Soru: Merhaba Esra Hanım. Elimde 15 bin lot Eurom var. Maliyet 2.52 ve kağıt çok ciddi düşüş yaşadı. Bu kağıt sizce ne olur? Şu an 1.68’lerde. Borsada genel anlamda bir düşüş var ama bu kağıt hakkında bir yorumunuz var mı acaba? Şu an bu kağıdı zararına da olsa satmak mı lazım, yoksa beklemek mi? Ayrıca bir de rehag var maliyeti 6. bu kağıt hakkında da yorumlarınızı yazarsanız inanın çok sevinirim. Rezzan SARI Cevap: Rezzan Hanım, Euro Yatırım (Eurom), cuma günkü kapanışında 1.76 TL’den işlem gördü. Bu hisseyi alım fiyatınız bir miktar yüksek olmuş. Alım yaparken mutlaka geçmiş fiyat hareketlerinden yararlanmalı ve teknik analiz yöntemlerini kullanmalısınız. Eğer bekleyebilme imkanınız var ise hisseyi tutun derim. Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı hissesi ise çok primli. Hisse en düşük 0.56 en yüksek 6.15 TL seviyelerini görmüş. Siz neredeyse en yüksek seviyelerden almışsınız. Bu fiyat hareketleri için olumlu görüş bildiremeyeceğim. Lütfen hisse seçiminizi yaparken teknik ve temel analiz yöntemlerine göre karar verin. Bu yöntemlerle karar verirseniz para kazanabilirsiniz.

İşlemleri dikkatle izleyin

Soru: Esra Hanım verdiğiniz bilgilerden yararlanıyoruz ve yatırımlarımıza yön veriyoruz. Öncelikle bizlere verdiğiniz bilgi paylaşımı ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Benim sorum şu: Favori hisselerini 5.95’ten almıştım ve 2 gün sonra 6.40 seviyesini gördü. Sonra düşmeye başladı ve şimdi tekrar yukarı hareket etti. Önerilerinizin sıkı bir takipçisi olarak başarılarınızın devamını diliyorum. Salim CAN /İstanbul Cevap: Salim Bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Favori hisselerinin son bir yıllık performansına bakıldığında aslında bu seviyelerde temkinli olmak gerektiği görülüyor. Hisselerin bir yıllık getirisi yüzde 249 seviyelerini bulmuş. Öte yandan bu hissede hareketler çok dalgalı. Eğer bu hisseye yatırımınızdan elde ettiğiniz getiri, hedef getirinize uygun ise satabilirsiniz. Hedef getiriniz gerçekleşmediyse bekleyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder