Ekonomi Faizler son 1 ayın en yükseğinde

Faizler son 1 ayın en yükseğinde

Paylaş
Faizler son 1 ayın en yükseğinde

Tahvil - bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,04'e çıkarak son 1 ayın en yüksek seviyesini gördü. Öte yandan sabah saatlerinde 2.4680 ile tüm zamanların rekorunu kıran dolar. 2.43 seviyelerine geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi, yükselen petrol fiyatları ve döviz sepetinin yükseliş eğilimi özellikle Türk Lirası varlıklar üzerinde baskıya neden oldu.

Güne, yüzde 7,79'dan başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi bu seviyeden gelen alımlarla yüzde 8,04'e çıkarak 2 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Gösterge tahvilin bileşik faizi 2 Ocak'ta yüzde 8,12'yi görmüştü. Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) beklenmedik şekilde Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etmekten vazgeçmesinin de tahvil faizlerinin yükselişinde etkili olduğuna dikkati çekiyor.

Haftaya, Hazine'nin yapacağı ihalelerinin ardından, tahvil arzının bir süre çok düşük seyredeceğini dile getiren analistler, faizlerdeki bu yükselişin, tahvil almak isteyen yatırımcılar için iyi bir fırsat olduğunu aktarıyor.

'YENİ GİRİŞLER OLABİLİR'

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge, konuya ilişkin değerlendirmesinde, gelecek hafta yapılacak olan ihaleler öncesi kurlardaki yükselişin, faizlerin hızla yükselmesine sebep olduğunu söyledi. Gelecek haftaki ihalelere kadar faizlerin baskı altında kalmasının olası olduğunu belirten Tözge, "TCMB'nin faiz indirim sürecinde olduğu düşünüldüğünde aslında gelen bu satış, ciddi bir alım fırsatı yaratmış olabilir. Yüzde 8,00 - 7,50 aralığında faizlerin dengelenmesini ve kurdaki volatilite azaldığı vakit, bu seviyelerden yeni girişler olabileceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı