Tamer Heper Fal bakmak suç
HABERİ PAYLAŞ

Fal bakmak suç

Haberin Devamı

Bir konu dikkatimi çekiyor. Televizyon reklamları arasında falcı temalı reklam var. Çarşı pazar gezerken bazı yerlerde “Kahve var fal ücretsiz” diyen yazılar görüyorum.

Peki bunda ne var?

Çok önemli bir şey var. Falcılık suç. Galiba pek kimse bilmiyor. O halde ben hatırlatayım. 1925 tarihli 677 Sayılı Kanun’a göre “Şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük suçtur".

Cezası, üç aydan az olmamak üzere hapis ve para cezası. Peki televizyon reklamı dedim. Bu bir reklam, falcılık yapılmıyor ki. Doğru, suç olan falcılık ama bir suç teşvik ediliyor ve suç değilmiş gibi tanıtılıyor.

AİLE İÇİNDE DE BAKILIYOR

Ben çok iyi biliyorum, bunu yapanlar yani kafelerde kahve falı bakanlar bunun suç olduğunu bilmiyor. Hatta kahve falı o kadar yaygın ki aile sohbetlerinde bile içilen kahveden sonra fincanlar kapatılır. Yani bunların hepsini hapse mi atacağız? Yok elbette. Aile içinde bakılan falcılık değil, bunda manevi unsur yok ama profesyonel olarak kahve falı bakan veya fal adı altında başka malzemeler kullanılan kişiler bu suçu işliyor.

Peki bugüne kadar fal baktığı için hapse giren var mı? Galiba yok ama yine de suç işte. Şimdi artık daha geniş kesim biliyor, üstelik de insanlar böyle hurafelere ümit bağlamamalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder