Cumartesi Postası Farah Diba'ya taç yaptığında 15 yaşındaydı

Farah Diba'ya taç yaptığında 15 yaşındaydı

Paylaş
Farah Diba'ya taç yaptığında 15 yaşındaydı

İran asıllı Amerikalı mücevher tasarımcısı Vida Shamie, mücevherci eşi Hasan Tehrani ile birlikte Türkiye'ye geldi. Çiftin geliş nedeni, 17-21 Mart tarihlerinde CNR'da gerçekleştirilen 32. İstanbul Mücevher Fuarı

RÖPORTAJ: SERAL CUMALI

scumali@posta.com.tr

Karı-kocanın ismi çoğunuz için anlam ifade etmeyebilir. Ama 54 yaşındaki Vida Shamie, İran’ın devrik Şahbanu’su Farah Diba’nın tacını, İran’ın ünlü mücevhercisi eşi Hasan Tehrani ile birlikte yaptığında henüz 15 yaşındaymış.

Şimdi ise dünyaca ünlü bir çok starın mücevherlerini yapıyor. Kendisi sır gibi saklasa da ünlü şarkıcı Mariah Carey’nin evlilik yüzüğünü 1 milyon doların üstünde bir fiyatla yaptığını biz size söyleyelim.

İran’dan Amerika’ya gidişiniz, devrim nedeniyle mi oldu?

Devrimden önce Amerika’ya öğrenci olarak gitmiştim. Sonra İran’a döndüm, devrim olunca da Amerika’ya yerleştik. Tam 37 yıl önceydi. Eşim İran’da çok tanınan bir mücevherciydi. Çok iyi bir yerde, çok büyük bir mağazası vardı. Ben mücevher tasarımcılığına Amerika’da başladım.

Dönemin İran Şahı’nın eşi Farah Diba’ya mücevher yaptınız...

Şah döneminde, eşim, Farah Diba’ya taç yaptı. Ben de ona yardım ettim. Daha sonra mücevher tasarımcılığına başlayınca bu kez de ben, Amerika’da Farah Diba’ya mücevherler tasarladım.

Şimdi 54 yaşında olduğunuza göre o zaman bir hayli küçüktünüz herhalde.

Eşim mücevher yapmaya 11 yaşında başlamış. Akşamları okula gider, gündüz de mücevher yaparmış. Farah Diba’ya taç yaptığında eşim 26 yaşındaydı. Ben ise 15 yaşındaydım o zaman.

Allah aşkına, kaç yaşında evlendiniz siz?

15 yaşındaydım evlendiğimde. Ailemde bir çok şair, yazar var. Sanatkar bir aileden geldiğim için mücevher işi de sanatsal olarak ilgimi çekti. Önce resim yapıyordum, sonra kendimi bu işe verdim.

Aşk evliliği miydi?

Çok büyük bir aşk hem de...

Bir şeyi anlamadım: Soyadınız aynı değil. Eşiniz, Hasan Tehrani. Niye böyle?

İranlı kadınlar istemezlerse eşlerinin soyadını almayabiliyorlar. Bu özgürlükleri var.

“Hem okula gittim hem takı yaptım”

Farah Diba ile ilgili olarak anı dağarcığınızda neler var?

Eşim, Farah Diba’ya taç yapacaktı. Bu, bizim için çok çok önemli bir işti. Farah Diba’nın karakterine göre, onun güzelliğini, asaletini gösteren bir taç yapmak istedik ve taşlar tek tek seçildi. Herşey büyük bir özen içinde yapıldı. Dönemin büyük bir mücevher ustası vardı, şimdi hayatta değil, onun başında günlerce bizzat eşim ve ben durarak o tacı özenle yaptırdık. Taşları tek tek bizim gözetimimizde taca yerleştirdi, beğenmedik, tekrar başka biçimde yerleştirdi. Belki de en büyük anımız odur Farah Diba ile ilgili.

Amerika’da Farah Diba ile nasıl buluştunuz da ona mücevherler yaptınız?..

Apar topar ülkeyi terk ettikleri için Farah Diba kendisi çıkıp mağaza gezmezdi. İran’da da yanında olan bir hanım, Amerika’da da onun her türlü ihtiyacı için bulunuyordu. Bizi tekrar o hanım buldu. İki-üç parça mücevher getirdi önce, onu başka bir tasarıma dönüştürmek istediğini söyledi. Bu şekilde tekrar Farah Diba’ya mücevher yapmaya başladık.

İran’dan sonra Amerika’da hayat nasıldı?

Zorlu. Ben sabahları okula gittim, psikoloji okudum. Akşam eve gelince masa başında ikimiz otururduk. Ben tasarımını yapardım, eşim de kendi elleriyle tek tek mücevher haline getirirdi. Gündüzleri de onları satmak için mağaza mağaza dolaşıyor, tek tek satıyordu. Sonra Saks Fifth Avenue, Macys gibi büyük mağazalar mücevherlerimizi aldı, böylece çok fazla kişiye ulaşabildik. Şimdi de çok büyük mağazalara, markalara toptan mücevher satışı yapıyoruz. Amerika ve dünyanın çeşitli yerlerinden sonra İstanbul’da da mağaza açan Rex Jewellery ile bu şekilde anlaştık. Onların özel koleksiyonlarını oluştururken bir yandan da kişiye özel, ona uygun, sadece onda olacak mücevher tasarlayıp yapmaya başladık.

Şimdi nasıl bir hayatınız var?

Harika. İki oğlumuz, bir kızımız var. Oğullarımdan biri diş hekimi, diğeri avukat... Kızım ise, benim gibi psikoloji okudu.

Kişiye özel tasarımı nasıl yapıyorsunuz?

Psikoloji okumamın kişiye özel mücevher tasarımı yapmamda büyük faydası oldu. Bana geliyorlar, kendilerini anlatıyorlar, onları dinliyorum, çoğu zaman sırlarını benimle paylaşıyorlar, uzun süre birlikte vakit geçiriyoruz. Ne istediklerini önce onlar bana anlatıyor, sonra ben onlara ne yapmak istediğimi öneriyorum. Ortaya çıkan tasarım, birlikte geçen uzun zamanların ve paylaşımların ürünü oluyor. Eğer biri, sevgilisi ya da eşine özel tasarım yaptırmak istiyorsa, her ikisini de hem ayrı ayrı, hem birlikte dinliyor, beraber vakit geçiriyorum.

Ruhunuzla eş mücevher

Ünlü starlar arasından müşterileriniz olduğunu biliyorum.

Onları bir psikolog gibi dinliyorum, dediğim gibi benimle en gizli sırlarını bile paylaştıkları oluyor. Şimdi onların isimlerini size söylersem, sırlarını da paylaşmış gibi hissederim kendimi. Nasıl bir psikolog hastasının adını vermezse, ben de müşterileriminkini vermiyorum. Mücevher işi, biraz da güven işidir.

Onlar arasında en pahalı mücevheri kime yaptınız?

Çok ünlü bir şarkıcı, 8 yıl önce bir rap şarkıcısıyla evleniyordu. Ona, çok özel pırlantaları olan bir evlilik yüzüğü tasarladım. 1 milyon doların üzerindeydi fiyatı.

Sizin için mücevher, sadece takıdan ibaret değil.

İnsanlar nasıl birbirinden farklıysa, onların kişiliklerine göre taşın sayısı, cinsi, büyüklüğü, her şey değişir. İnsan, ruhuyla eş mücevher takmalı.

Taşlara ayrı önem veriyorsunuz. Taşların sihrine inanıyor musunuz?

Mutlaka her mücevherimde taş vardır. Taşların enerjisine çok inanıyorum. Doğru taş insana iyi enerji ve iyi hisler verir, hareketlerini düzenler. Çin’de çok otantik insanlarla tanıştım, onlarla aylarca birlikte yaşadım, doğal taşlarla ilgili eğitim aldım, kitaplar okudum. Bu, bir hayat tarzı.

‘Yakut takı sevgi sembolü’

İncinin de verdiği mesajlar var mı?

Beyaz inci asaletin, inancın, masumiyetin, saflığın, onurun işareti. Siyah inci varlığın ve gücün... Pembe inci sevgi, aşk, affediciliğin sembolüdür. Japon inancına göre, yuvarlak inci sahibine iyi şans getirir. Bu nedenle tarih boyunca gelinlere saflığın, masumiyetin ve saf güzelliğin sembolü olarak inci hediye edilmiştir.

‘Seni seviyorum’ mesajını vermek için hangi taşı kullanmalı?

Yakut ve pırlanta. Çünkü yakut, sevginin sembolü. Bir Mısır efsanesine göre, yakuttan yapılmış bir takı takmak, uzun yaşam, sağlık ve mutluluk getirir.

Sayıların da anlamı var mı?

Kesinlikle. Mesela ‘Seni seviyorum’ mesajı için 12 taştan oluşan bir takı alınması gerekir. Nedeni, 12 sayısının tamamlanmışlığı ifade etmesi. Toplam 12 ay var, 12 saat var... Mesajın yerine ulaşabilmesi için sevgilinize en uygun mücevheri bulmanız şart!

(19.03.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

3

Haberin Devamı