Gündem Farelere pet şişeli tuzak!

Farelere pet şişeli tuzak!

Paylaş
Farelere pet şişeli tuzak!

Gaziantep'te çiftçiler, buğday tarlaları ve zeytin bahçelerine zarar veren farelerle, pet şişelerle ve fare zamkıyla tuzak hazırlayarak mücadele ediyor.

Önceki yıllarda farelerle "ilaçlı buğday" kullanarak mücadele ettiklerini ifade eden çiftçiler, bu yıl fare popülasyonunun çok fazla olması nedeniyle bu mücadele yönteminden olumlu sonuç alamadıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Çiftçilerden Ahmet Ay, bu yıl kuraklık yaşadıklarını ve kuraklığın farelerin ve kuşların yararına olduğunu ifade ederek, "Tohumluk buğdayımızı tarlamıza ektik. Yağmur yağmadığı için tohumlar yeşermedi. Tarlamızdaki buğdaylarımızı fareler yiyor, kuşlar yiyor" dedi.

Farelerin zeytin bahçesine zarar verdiğini ifade eden Abdurrezak Yılmaz ise farelerle pek çok çiftçi gibi pet şişelerle tuzak kurarak, ağaçlarının köküne fare zamkı sürerek savaştığını bildirdi.

Abdurrezak Yılmaz, şöyle konuştu:
"Zeytin bahçem farelerin istilasına uğradı. Fareler henüz küçük olan zeytin ağaçlarımın kökünü kemiriyor. Kökü yaralanan ağaç bir süre sonra kuruyor. Farelerle mücadele etmek için ilaçlı buğday kullandım. Ama anladılar sanırım fareler zehirli buğdayı yemiyorlar. Bunun üzerine çevreden topladığım pet şişelerin kapak tarafını kesip ağacın dibine yakın bir yerde toprağa gömüyorum. Sonra pet şişenin içini su koyuyorum. Fareler gezinirken pet şişenin içine düşüyorlar ve çıkamıyorlar. Her sabah bahçeme gittiğimde her pet şişenin içinde 8-10 tane ölmüş fare buluyorum."
Farelerle mücadele için fare zamkı da kullandığını ifade eden Abdurrezak Yılmaz, "Şehirden satın aldığım bu zamkı zeytin ağaçlarımın köküne sürüyorum, zamka temas eden fare ağacın köküne yapışıyor ve kalıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Abdurrezak Yılmaz, tuzaklarla yaptığı mücadelenin faydasının kısıtlı olduğunu bildiğini, bir şeyler yapmadan da duramadığını, farelerle başa çıkmak için devletin bir şeyler yapması gerektiğini ifade etti.

-"ÇİFTÇİLERDEN YOĞUN ŞİKAYET ALIYORUZ"-

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, fare popülasyonunda artış olduğunun çıplak gözle görülebildiğini ve farelerin neden olduğu zararlara ilişkin çiftçilerden yoğun şikayet aldıklarını söyledi.

Fare popülasyonundaki artışın fare ile beslenen yılan ve benzeri hayvanların sayısının azalması yanında don olayı yaşanmamasından kaynaklandığını vurgulayan Kepkep, "Havalar ılık gidiyor, don olsa fareler telef olur, çiftçiler de bu fare belasından kurtulur. Çiftçilerden yoğun şikayet alıyoruz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ilgili kuruluşunun çok geniş bir alanda mücadele yapmasına ihtiyaç var" dedi.

Haberin Devamı

Kepkep, köylülerin "bunlar bizim buraların fareleri değiller" diyerek farelerin Irak ve Suriye’den sınırı aşarak geldiğine ilişkin iddialar ortaya attığını, bu iddiaların doğru olmadığını, bu iddiaların fare popülasyonunun fazla olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Çiftçilerin pet şişelerle ya da fare zamkı ile yaptığı mücadelenin yaşanılan soruna çare olamayacağını ifade eden Kepkep, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Geniş bir alanda ve etkili bir ilaçlı mücadele yürütülmeli. Bu mücadeleyi yapabilecek olan da ancak devlettir. Çiftçi bu mücadeleyi yapamaz. Bu mücadeleyi çiftçi yapmaya kalkarsa insanlar ve diğer hayvanlar da zarar görür. Mücadelenin tek elden ve kontrollü olarak gerçekleştirilmesi zorunlu."

Kepkep, çiftçileri farelerin verdiği zarar yanında asıl kuraklığın kara kara düşündürdüğünü vurgulayarak, birkaç gün içinde kuraklık sona ermediği takdirde hububat rekoltesinin önemli oranda azalacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Sevil Çelik / AA