Hakan Çelik 'Faşiste pabuç bırakmayız'
HABERİ PAYLAŞ

'Faşiste pabuç bırakmayız'

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün bakanlıkta benim de arasında olduğum bazı medya kuruluşlarının temsilcileri ve köşe yazarlarıyla bir araya geldi. Mevlüt Çavuşoğlu sorulara özetle şu yanıtları verdi:

DUYGUSAL KOPUŞ YAŞANIYOR


■Almanya taraf mı oluyor referanduma?

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile dün (önceki gün) samimi ortamda tüm konuları açıkça konuştuk. Bakanların toplantılarının sistematik olarak iptal edildiğini anlattım. “Siz Almanya olarak ‘hayır’ tarafındasınız” dedim. Sigmar Gabriel’e şunları söyledim: “Türk toplumu duygu olarak sizden kopuyor. Buna sizin baskıcı tutumunuz neden oluyor. Türkiye’yi ekonomik ve turizm açısından tehdit etmeyin. Dış ticaret açığı sizin lehinize. 6 milyar euro otomobil ihraç ettiniz Türkiye’ye. Bunu kullanırsanız siz zararlı çıkarsınız. Türk ekonomisi zayıftır bize bağımlıdır gibi bir hataya asla düşmeyin.”

■ Almanya’dan toplantıların devamı için garanti aldınız mı?

Almanya Başbakanı Angela Merkel de bize “Önceden haber verin ki sorun çıkmasın” dedi. Alman Dışişleri Bakanı’na liste verdim. Yapmayı planladığımız toplantı sayısı 30 civarında.

■ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da vatandaşlarla buluşmasına yönelik engelleme var mı?

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel kendisi açtı konuyu, bu etkinlik için bazı yerleri önerdi. Bu konu konuşuluyor.

ŞU ANKİ YÖNETİME 'NAZİ' DEMİYORUZ


■ Nazi ifadeleri üzerinden mi yürüyor tartışma?

Almanlar Nazi dönemi ifadesine takılmışlar. Bu çok hassas bir konu. Şu anki yönetime siz Nazi’siniz demiyoruz, dememiz de söz konusu değil. Orada Cumhurbaşkanımıza hep “Diktatör” diyorlar. Siyasetçiler ve basın bu ifadeyi kullanıyor. Almanya’da Nazi döneminden bu yana böyle uygulamalar olmamıştı. Böyle uygulama hiç görülmemişti ben neyle kıyaslayacağım? Esasen Avrupa’daki genel tablo bize İkinci Dünya Savaşı öncesini hatırlatıyor. Hollanda ’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Gert Wilders’in yabancılara karşı yaptıklarının Nazilerden ne farkı var? Kendisi bir Nazidir, farkı yok! Avrupa’da merkez siyasetçiler bu ırkçı siyasetçilerin peşine takıldı.

ADAM GİBİ RİCA ETSELER...


■ Hollanda’daki durum nedir?

Hollanda, Gret Wilders’in kuyruğuna takılmış gidiyor. Dışişleri Bakanı arayıp “Bizde seçim var, anlayış rica ediyoruz” deseydi bunu anlayışla karşılardık. Bize “Gelemezler” dedikten sonra korkup toplantımızı iptal etmeyiz. Hollanda Dışişleri Bakanı’na “Seçimden sonra bile gelmeme karşıysanız beni durduramazsınız. Ne yaparsanız yapın salonları da iptal etseniz yapacak yer buluruz” dedim. Rica ederse adam gibi “Seçim sonrasında gelin” diye buna bakarız. ‘Her şartta gelmeyin’ derse bu cumartesi ben atlar giderim Rotterdam’a. Biz bu tür ırkçı, Gerts Wilders gibi faşistlere de pabuç bırakmayız.

ŞIMARIK ÇOCUĞA SAHİP ÇIKSINLAR


■ Yunanistan ile durum nedir? (Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos’u kastederek)

Şımarık ve ırkçı bir çocuk var orada. Avrupa ırkçıların esiri oldu. Bu olaylar yaşanınca (Kardak gerilimi) Yunanistan Başbakanı’ndan “Biz artık açıklama yapmayacağız” diye haber geldi. Biz de uzatma taraftarı değiliz ama bu şımarık çocuğa sahip çıksınlar. Boş konuşuyor.


VENEDİK KOMİSYONU'NA TEPKİ: RAPOR KABUL EDİLEMEZ


■ Türkiye’nin üye olduğu Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu’nun Türkiye’yi çok sert eleştiren bir raporu sızdı. Bununla ilgili bir tartışma var mı?

Venedik Komisyonu’nun kararlarının tamamı siyasidir, hukuki değildir. Raporun basına sızdırılması kabul edilemez. Rapor bizim için bu saatten sonra kabul edilebilir değildir.

■ Türkiye OHAL ortamında referanduma gitmekle eleştiriliyor.

Fransa’da OHAL var cumhurbaşkanı seçiyorlar. Biz de OHAL var referanduma gidiyoruz. Neden olmasın? Çifte standart yapmasınlar.

AMERİKA'NIN KAFASI KARIŞIK


■ Amerika ile Rakka operasyonu konusunda bir görüş birliği var mı?

Amerika ’nın kafası karışık. Farklı görüşler var. Obama yönetimindeki anlayışı sürdürmek isteyenler var. “Rakka operasyonuna geçici olarak YPG katılsın, sonra geri çekilsin ” gibi bir görüş ortaya attılar. Ancak biz Türkiye olarak PKK’nın Suriye kolu YPG’nin girdiği yerden çıkmadığını örneklerle anlattık. Menbiç’in El Bab’dan sonra hedefimiz olduğunu söyledik. Gittiğimizde karşılaşırsak vuracağımızı da net şekilde söyledik.

■ Münbiç’teki gelişmelerden sonra Rusya’ya güvenmeye devam ediyor muyuz?

Ruslar Münbiç veya başka yerde YPG için destek faaliyetinde bulunursa bizim için sorun olur. Ama gittiği yerde YPG’nin temizlenmesi için gayret sarfederse bunu da destekleriz. En önemli kriter YPG’dir. DAEŞ kadar hassastır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder