Magazin Fatih Sultan Mehmed kimdir? Kaç yaşında İstanbul'u fethetti? Kenan İmirzalıoğlu kimdir?

Fatih Sultan Mehmed kimdir? Kaç yaşında İstanbul'u fethetti? Kenan İmirzalıoğlu kimdir?

Paylaş
Fatih Sultan Mehmed kimdir? Kaç yaşında İstanbul'u fethetti? Kenan İmirzalıoğlu kimdir?

Mehmed Bir Cihan Fatihi bau akşam Kanal D ekranlarında başlıyor. Ortalığı kasıp kavurması beklenen dizisinin başrolünde Kenan İmirzalıoğlu yer alırken İmirzalıoğlu, Fatih Sultan Mehmed'i canlandırıyor. Dizinin ilk bölümünün yayına girmesiyle birlikte Fatih Sultan Mehmed'in hayatı, kaç yaşında İstanbul'u fethettiği ve ne zaman yaşamını yitirdiği en çok merak edilen konu haline geldi.

Kanal D'nin yepyeni dizisi Mehmed Bir Cihan Fatihi bugün yayınlanıyor. Dizinin ilk bölümüyle birlikte salı günlerinin zirvesine oturması bekleniyor. Dizi ayrıca sosyal medyada ve internet aramalarında büyük bir ilgi görüyor. Özellikle Fatih Sultan Mehmed'in hayatı en çok merak edilen konu oldu.

İstanbul'un Fethi'nin sürecinin anlatıldığı dizinin başrolünde Kenan İmirzalıoğlu yer alırken Kenan İmirzalıoğlu Fatih Sultan Mehmed'i canlandırıyor.



FATİH SULTAN MEHMED KİMDİR?

Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı olan II. Mehmed bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed, 30 Mart 1432’de doğdu. Annesi Hüma Hatun, tarihçi Babinger ve yazar Lord Kinross’a göre gayrimüslim bir köledir. Mehmed iki yaşına kadar Edirne'de kaldıktan sonra 1434’te sütninesi ve küçük ağabeyi Alâeddin Ali ile birlikte 14 yaşındaki büyük ağabeyi Ahmed’in Rum sancakbeyi olduğu Amasya'ya gönderildi. Burada ağabeyi Ahmed'in erken yaşta ölmesi üzerine Mehmed altı yaşında Rum sancakbeyi oldu (İnalcık'a göre şüpheli). Diğer ağabeyi Alâeddin Ali ise Manisa'da Saruhan sancakbeyi oldu. İki yıl sonra babaları II. Murad'ın talimatıyla iki kardeş yer değiştirdiler ve Mehmed Saruhan sancakbeyi oldu. İki ağabeyinin erken yaştaki ölümleri sonucu Mehmed tahtın vârisi oldu.

1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. 21 yaşındayken yüzyıllarca çeşitli milletler tarafından kuşatılan ancak bir türlü fethedilemeyen İstanbul’u fethetti ve 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu'na son verdi. Bu olay Orta Çağ'ın sonu Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi. İstanbul’u fethettikten sonra Fethin Babası anlamına gelen "Ebû'l-Feth" Osmanlı Türkçesi ile daha sonraki dönemlerde ise "Çağ Açan Hükümdar" ve "Kayser-i Rûm" (Roma İmparatoru, Osmanlı Türkçesi: قیصر روم) unvanları ile anıldı.

Fatih, İslam Peygamberi Muhammed'in bir hadisine nâil olduğu için günümüzde Türkiye ve İslam dünyasının geniş bir kesiminde "kahraman" olarak kabul edilmektedir.

İSTANBUL’UN FETHEDİLMESİ

Fatih Sultan Mehmed kuşatma hazırlıklarına 1451 sonlarında başladı. Boğaz’ın Anadolu yakasında büyük dedesi Bayezid’in yaptırmış olduğu Anadolu Hisarı'nın karşısına o dönemde Boğazkesen adı verilen Rumeli Hisarı’nın inşa emrini verdi. Hisar 1452’nin Ağustos ayında tamamlandı. Böylece boğazın kontrolü Osmanlıların eline geçmiş oldu.

Osmanlı ordusundaki asker sayısı ise en az 50.000 idi. Ayrıca Mehmed yalnızca karadan kuşatmanın yeterli olmayacağını düşünerek bir donanma hazırlatmıştı. Bu donanma bahar aylarında boğazın Marmara girişine vardı.Osmanlı ordusu 23 Mart’ta Edirne’den hareket etti ve 2 Nisan’da Konstantinopolis’e vardı. Aynı gün Haliç’in girişi zincirle kapatıldı. Karargâhını Romanus kapısının karşısına Maltepe’ye kuran Mehmed son kez teslim çağrısında bulundu ama imparator reddetti.

6 Nisan sabahı ilk saldırı başladı. Kuşatma, aralıklı çatışmalarla 53 gün sürdü. Marmara denizinde yapılan savaşın sonunda akşam saatlerinde dört gemi Haliç’e girmeyi başardı. Donanmasını bir şekilde Haliç’e indirmesi gerektiğini anlayan Mehmed gemilerini karadan geçirmeye karar verdi. Bugünkü Dolmabahçe’den Kasımpaşa’ya uzanan güzergaha kalaslar döşendi ve 70 kadar gemi silindirler üstünde 22 Nisan sabahında Haliç’e indirildi. Böylece Haliç’in kontrolü Osmanlıların eline geçti. Öte yandan kuşatmanın yedinci haftasında Osmanlılar hâlâ kesin bir sonuç alamamıştı. Bu noktada Halil Paşa son bir kez Mehmed’i teslim çağrısı yapmaya ikna etti ancak imparator teklifi yine reddetti. Bunun üzerine Mehmed 24 Mayıs’ta ayın 29’unda karadan ve denizden büyük bir saldırı yapacağını duyurdu.

Son saldırı hazırlıklarını Zağanos Paşa düzenledi. Osmanlı askerleri "Kerkoporta" adlı kapıdan içeri girmeyi başardılar ve kapının üzerindeki burca Osmanlı sancağını diktiler. Mehmed fethin ilk günü öğleden sonra şehre girdi. Ayasofya’ya giderek namaz kıldı ve min-baʿd (bundan sonra) tahtım İstanbul'dur diye buyurdu. 1481’de, Anadolu’ya doğru yeni bir sefere çıkan Fatih Sultan Mehmed, yolun başında hastalandı ve 3 Mayıs 1481’de Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı'ndaki ordugâhında öldü. Gut hastalığından öldüğü sanılmakla birlikte, zehirlendiği de rivayet edilir.

İSTANBUL'UN FETHİNİN SONUÇLARI

Dünya Tarihi Açısından Sonuçları

1000 yıllık Bizans devleti sona erdi.

İstanbul’un fethi Orta Çağ’ın sonu, Yeni Çağ’ın başlangıcı kabul edildi.

Kalelerin ve surların top gülleleriyle yıkılacağı anlaşıldı. Bu gelişmeler Avrupa’da derebeylik rejiminin gücünü kaybetmesine ve mutlak krallıkların güçlenmesini sağladı

Fetihten sonra İtalya’ya giden Bizans bilginleri Rönesans hareketinin başlamasında etkili olmuşlardır.

Ticaret yollarının Osmanlı Devleti’nin eline geçmesi Avrupalılar’ı yeni arayışlara yöneltmiş ve Coğrafi Keşiflere sebep olmuştur.

Avrupa ülkeleri İstanbul’da ilk sürekli elçilikler kurmaya başladılar.

Ortodokslar koruma altına alınarak Avrupa’nın dini birliği önlendi.

Türk Tarihi Açısından Sonuçları

2. Mehmet, Fatih unvanını aldı.

Anadolu ve Rumeli toprakları arasında bütünlük sağlandı.

Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul oldu.

Osmanlıların İslam dünyasındaki prestiji daha da arttı.

Osmanlı Devleti’nde yükselme dönemi başladı.

Karadeniz ve Akdeniz arasındaki ticaret yolu ile İpek Yolu Türklerin kontrolüne geçti.

Türklerin Avrupa’da ilerleyişi hız kazandı.

Osmanlı padişahları Ortodoks halkın koruyucusu haline geldiler.



KENAN İMİRZALIOĞLU KİMDİR?

Mustafa ve Yıldız çiftinin en küçük çocukları olan Kenan İmirzalıoğlu, 18 Haziran 1974 tarihinde, Ankara'nın Bala ilçesinin Üçem köyünde dünyaya geldi. Derviş ve Yasemin adında kardeşleri vardır. İlköğretimini Bala’da tamamladıktan sonra ortaöğretim için Ankara’ya teyzesinin yanına taşındı.

İlk denemesinde üniversite sınavını kazanamayarak ailesinin yanına döndü. Daha sonraki üniversite sınavını kazanarak Yıldız Teknik Üniversitesi’ne giren İmizalıoğlu, burada matematik alanında öğrenim gördü.

Bu dönemde üniversitedeki arkadaşlarının ısrarlarıyla modellik yarışmasına katıldı ve başarılı oldu. Ardından modellik kariyerine başladı. 1995 yılında Türkiye’nin En İyi Modeli seçildi. Türkiye birincisi olarak katıldığı Best Model of the World yarışmasını da kazanan İmirzalıoğlu, bu yarışmayı kazanan ilk Türk erkeği oldu.

Televizyon ve sinema ekranlarıyla tanışması ise, ünlü yönetmen Osman Sınav’ın sayesinde gerçekleşti. Sınav’ın desteğiyle katıldığı Deli Yürek dizisinin seçmelerinde başarılı oldu ve 1999-2002 yılları arasında yayın hayatını sürdüren dizide, Yusuf Miroğlu karakterini canlandırdı. Daha sonra dizinin sinema filmi olan Deli Yürek: Bumerang Cehennemi’nde rol alarak sinemaya da atıldı.

Deli Yürek filmlerinin ardından dil eğitimi için Amerika'ya gitti. Amerika’dan dönünce bir çok film ve dizi için teklif aldı. Uğur Yücel'in yazıp yönettiği Alacakaranlık dizisini kabul etti. Daha sonra aynı kadronun hazırladığı Yazı Tura adlı sinema filminde rol aldı.

2003-2005 yılları arasında, Taylan Biraderler’in yönettiği ve Uğur Yücel ile beraber başrollerini oynadığı Alacakaranlık adlı polisiye dizide Ferit Çağlayan karakterini canlandırdı. 2006 yılında Suat Yalaz’ın eserinden sinemaya uyarlanan, yönetmenliğini Mustafa Şevki Doğan’ın üstlendiği Son Osmanlı Yandım Ali’de rol aldı. Alacakaranlık’ı 2005-2007 yılları arasında Selin Demiratar ile birlikte başrollerini paylaştığı Acı Hayat ve 2009 yılından itibaren yayınlanmakta olan Ezel adlı diziler izledi. Cansu Dere ile beraber başrolünü paylaştığı ve Uluç Bayraktar tarafından yönetilen dizi, Türk televizyonlarının en çok izlenen aksiyon ve drama dizilerinden birisi oldu.

2001 yılında çekilen Bumerang Cehennemi’nden sonra bir süre sinemaya ara veren İmirzalıoğlu, 2004 yılında başrollerini Olgun Şimşek ile paylaştığı ve Uğur Yücel tarafından yazılıp yönetilen Alacakaranlık ile sinemaya geri döndü. Her ne kadar başarılı bir gişe başarısı kazanamamış olsa da, Alacakaranlık film festivallerinde ve eleştirmenlerin gözünde büyük bi başarı kazandı.

2007 yılında vizyona giren Kabadayı’da Şener Şen ile beraber oynayan İmirzalıoğlu, bu filmde canlandırdığı uyuşturucu bağımlısı mafya babası Devran rolüyle büyük beğeni topladı.

22 Ocak 2010 tarihinde vizyona giren Ejder Kapanı'nda rol alan İmizarlıoğlu, filmde Akrep Celal adlı bir başkomiseri canlandırdı.

2012 yılında Osman Sınav'ın yönetmenliğini üstlendiği Tuğçe Kazaz ile başrollerini paylaştığı Uzun Hikaye adlı sinema filminde oynadı. Aynı yıl başlayan Karadayı adlı dizide Bergüzar Gökçe Korel ile başrolü paylaştı.

ÖZEL HAYATI

Kenan İmirzalıoğlu, 14 Mayıs 2016 tarihinde kendisi gibi oyuncu olan Sinem Kobal ile evlendi.

ÖDÜLLER

2005 - Adana Altın Koza Film Festivali-En İyi Erkek Oyuncu (Yazı Tura)

2010 - Sadri Alışık Sinema Ödülleri-Ayhan Işık Jüri Özel Ödülü (Ejder Kapanı]

2010 - İsmail Cem Televizyon Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Ezel)

2010 - 37.Altın Kelebek Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Ezel)

2013 - 4. Antalya Televizyon Ödülleri, Dram dizisi en iyi erkek oyuncu (Karadayı 1. Sezon)

FİLMLERİ VE DİZİLERİ

- Oyuncu

2018 - Mehmed: Bir Cihan Fatihi (Fatih Sultan Mehmed) (TV Dizisi)

2017 - Cingöz Recai (Cingöz Recai) (Sinema Filmi)

2012 - Uzun Hikaye (Bulgaryalı Ali) (Sinema Filmi)

2012 - 2014 - Karadayı (Mahir Kara) (TV Dizisi)

2009 - 2010 - Ezel (Ezel Bayraktar) (TV Dizisi)

2009 - Ejder Kapanı (Akrep Celal) (Sinema Filmi)

2007 - Kabadayı (Devran) (Sinema Filmi)

2006 - Son Osmanlı Yandım Ali (Yandım Ali) (Sinema Filmi)

2005 - 2006 - Acı Hayat ((Mehmet Kosovalı)TV Dizisi)

2003 - Yazı Tura (Cevher) (Sinema Filmi)

2003 - 2005 - Alacakaranlık (Ferit Çağlayan) (TV Dizisi)

2001 - Deli Yürek-Boomerang Cehennemi (Yusuf Miroğlu) (Sinema Filmi)

2000 - Hayat Bağları (Kendisi) (TV Dizisi)

1999 - 2002 - Deli Yürek (Yusuf Miroğlu) (TV Dizisi)




Haberin Devamı