Yaşam Faturadan 150 TL kesmenin yolları

Faturadan 150 TL kesmenin yolları

Paylaş
Faturadan 150 TL kesmenin yolları

Yrd. Doç. Dr. Bilgin, 'Isı kararlılığı sayesinde ayda 100-150 lira arasında tasarruf sağlanabilir' dedi. Bilgin yanlışlara da dikkat çekti: En çok yapılan yanlış, tasarruf için kombinin açılıp kapatılmasıdır

Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Burak Bilgin, "Isı kararlılığı sayesinde büyük ölçüde tasarruf sağlanabilir" dedi. Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminde ısınmaya bağlı doğal gaz ve elektrik tüketiminin arttığına dikkati çekerek, ev ve iş yerlerinde uygulanacak pratik bilgilerle ayda 100 ile 150 lira arasında tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

SICAKLIĞI 21-23 DERECEDE TUTMALIYIZ

Sağlıklı, israfsız ve ekonomik bir kış geçirebilmek için tasarruf sağlayacak pratik bilgiler olduğunu vurgulayan Bilgin, "Isınma sistemlerinin randımanlı ve bilinçli kullanılmasıyla tasarruf sağlayabiliriz. Ev ve iş yerlerinde oda sıcaklıklarını ortalama 21-23 derecede sabit tutmalıyız. Isı kararlılığı sayesinde büyük ölçüde tasarruf sağlanabilir" dedi.

EVLERDE TERMOMETRE OLMALI

Ortam sıcaklığını düzenli görebilmek ve ısıyı gerektiği zaman düzenleyebilmek için ev ve iş yerlerinde termometre bulundurmak gerektiğini anlatan Bilgin, apartman ana girişlerine takılacak kapı çek aparatlarıyla binaların sürekli soğuk kalmasının önüne geçilebildiğini söyledi. Doğal gaz ısı sistemlerinin elektrik enerjisiyle çalışması nedeniyle elektrik tüketimini de arttırdığını hatırlatan Bilgin, şöyle konuştu: "Her ortamın kendine özgü ısınma ve ısıyı muhafaza etme koşulları vardır.

Örneğin evinizin güneyde olması, alt katınızla üst katınızın boş olması, duvar ve cam yalıtımları ısı ve ısı tutumunu etkiler. Herkesin uygulayabileceği ortak tasarruf çözümleri vardır. En çok yapılan yanlışlardan biri de tasarruf için kombinin açılıp kapatılmasıdır. Kombili bir evde eğer çok uzun süre evden ayrılacaksanız sistem kapatılmalı. Ancak bir veya birkaç günlük bir zaman dilimi için en düşük ayara getirerek evi ılık tutacak ısılara getirmek, eve gelindiğinde ise termometreye bakarak ısı 20 derecenin altına düştü ise ısıyı arttırmak uygundur. Komple sistem kapatıldığında soğuyan ortamı yeniden ısıtmak için sistemi kapatarak tasarruf sağladığınız enerjiden daha fazla enerji harcayacaksınız. Isınmak için bekleyeceğiniz bu sürede üşüterek hasta olabileceğiniz gerçeği de unutulmamalıdır."

PETEK KAPATMALISINIZ

Termostatik vanaların, kışın az kullanılan veya hiç kullanılmayan odalardaki peteklerin kapatılması ile amaçlanan tasarrufu gerçek manada sağladığını kaydeden Bilgin, "Termostatik vana kullanımı ile petek kapatarak tasarruf yapmak zorunda kalmazsınız. Termostatik vanalar en verimli şekilde çalışması için kombiye en yakın peteğe takılmalıdır" dedi. Bilgin, tasarruf için şu pratik bilgilerin uygulanması gerektiğini kaydetti:

İŞTE FATURALARI İNDİRECEK YÖNTEMLER

- Perde sistemlerinin ve odalardaki eşyaların kalorifer peteklerinin üzerini ve önünü kapatması önlenmeli.

- Buzdolabı, derin dondurucularda en yüksek dondurma derecesi yerine ekonomik dondurma seçeneklerinin tercih edilmeli

- Pencere ve kapı yalıtımlarını kontrol etmek, ısı ve ses yalıtımı sağlamak açısından çift camlı pencere sistemlerini kullanmak. Macun yerine silikon kullanmak.

- Henüz soğuklar başlamadan evvel kombi, kazan, kalorifer sistemlerini denemek ve bakımlarını yaptırmak

- Yaz veya kış mevsimi fark etmeksizin her türlü ısı kaybını önlediği için binalarımızın dış cephesinin komple mantolamasını yaptırmak.

- Oda ve koridorlarda kullanılan lambaların çok daha düşük akım çeken tasarruflu lamba tipi olmasına dikkat etmek, ayrıca ortamın aşırı derecede aydınlatılmasını önlemek.

- Enerji tasarrufu sağlayan özellikle A , A cihazları kullanmaya özen göstermek, elektrikli cihazlar stand-by (bekleme) konumunda da elektrik tükettiği için bu konumda bırakmadan doğrudan kapatmak.

- Çamaşır, bulaşık makinelerini yeterince doldurmadan çalıştırmamak. - Birkaç merdivenle çıkılıp inilebilecek yerlerde asansörleri gereksiz yere kullanmamak.

2

Haberin Devamı