Beden Sağlığı Fazla hijyenikseniz bu hastalık sizi de bulabilir!

Fazla hijyenikseniz bu hastalık sizi de bulabilir!

Paylaş
Fazla hijyenikseniz bu hastalık sizi de bulabilir!

Kronik kaşıntı hastalıklarından makat kaşıntısının ardında büyük sorunlar olabiliyor. Bu hastalık sanıldığının aksine hijyensizlikten değil, aşırı hijyenden oluşabiliyor

Kronik rahatsızlıklar arasında "anal kaşıntı" son derece inatçı ve rahatsızlık veren bir hastalıktır. Makatta kaşıntının, makat bölgesinde son derece inatçı ve can sıkıcı olabilen, genellikle kronik bir rahatsızlık olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Bülent Menteş, öyle ki bazı hastaların kendilerine psikiyatriden bile gönderildiklerini söyledi.

"Anal Pruritus" yani "Anal kaşıntı" rahatsızlığı ve tedavisi hakkında çözümün özellikle kıl kurdu gibi parazitler ya da psoriasis gibi bazı deri hastalıklarına bağlı geliştiğinde kolay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bülent Menteş, bazı durumlarda tedavinin farklı şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi: “Anal kaşıntı bazen hemoroidal hastalık, anal fissür, Crohn hastalığı gibi sorunlara ek olarak gelişebilir ve temelde bu hastalıkların tedavisi gerekir. Ancak anal kaşıntıların çoğunda altta yatan bu tarz nedenler yoktur ve sebebi olmayan kaşıntılar olarak adlandırılır. Bu tabloya genellikle egzama/likenifaksiyon/atrofik dermatit karışımı bir deri sorunu eşlik eder. Yani kızarık, bazen sulanan, bazen kabuklanan, rengini yitirmiş, kalınlaşmış bir deri yapısı oluşur. Zamanla mantar enfeksiyonu da tabloya eklenir. Hastalığın şiddeti de bu deri lezyonlarına göre evrelendirilir."

Tedavide öncellikle parazitler gibi altta yatabilecek unsurlar arandığını, bazı vakalarda gaita tetkiki, kan testleri ve nadiren kolonoskopik değerlendirme gerekebildiğini anlatan Prof. Dr. Bülent Menteş, “Bunlar yoksa ki bizim hasta grubumuzda genellikle yoktur o zaman çok yönlü bir tedavi stratejisini uygulamak gerekir. Steroidli-kortizonlu kremler ancak çok kısa süreli kullanılmalıdırlar. Çinko-oksitli pomadlardan yararlanabilinir.” diye belirtti.

FAZLA HİJYENE VE YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Öncelikle kişinin amacını aşar tarzda temizlik uygulaması huyundan vazgeçirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bülent Menteş, anal bölgenin sabunlanmasının, antibakteriyel sabun ve losyonlar kullanılmasının hatta ıslak mendil kullanılmasının engellenmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Bülent Menteş, “İnatçı vakalarda iç çamaşırlarının deterjanla yıkanmamasını dahi bir süre öneriyoruz. Acı, turşu, baharatlı besinler, alkollü içeceklerden tedavi döneminde uzaklaşılması gerekir. Evde sabahları düzenli tuvalete çıkış sonrası duşa girerek bu bölgeye bol ılık su uygulanması önemlidir.” diyerek önerilerini sıraladı.

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Anal kaşıntıda inatçı vakalarda literatürde en umut verici uygulamanın metilen mavisi Enjeksiyonu olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Menteş, yüzde 1 konsantrasyonda metilen mavisinin antibakteriyel, antiinflamatuar etkisiyle ve sinir uçlarını küntleştirerek anal kaşıntıyı tedavi edebildiğini belirtti.

Menteş “Uygulaması iki açıdan özelliklidir: Birincisi çözeltinin uygun konsantrasyonda ve steril hazırlanması gerekir. Bunun için eczacılık veya farmakoloji bölümlerinden yardım alıyoruz. İkincisi de ilacın tam dermo-epidermal yani deri-derialtı bileşkesine verilmesiİhedeflenmesi gerekir. Aksi takdirde komplikasyonlar gelişir. Bunlara dikkat edilerek doğru uygulanması şarttır. Büyük ölçüde ağrısız bir işlemdir. Yüzde 25 vakada tekrarlanması gerekebilir. Bazen uyuşukluk dışında beklenen bir yan etkisi yoktur.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı