Sağlık Fazla tuz varise neden oluyor

Fazla tuz varise neden oluyor

Paylaş
Fazla tuz varise neden oluyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Prof.Dr. Güven Erdoğ fazla tüketilen tuzun, damar çevresi dokusunun yükünü artırmasından dolayı varise neden olabileceğini söylüyor

Özel Elit Polikliniği hekimlerinden Prof. Dr. Güven Erdoğ, varise neden olan etkenleri şöyle sıraladı:

"Dinlenirken ayaklarınızın altına bir destek koyarak yüksekte tutun, televizyonun karşısında mısınız? Kanepeye doğru yan uzatın, ayaklarınızı aşağı sabit sarkıtmayın. Hele hanımların yemek yerken dahi bacak bacak üstüne atmalarına ne demeli? Belki rahat ediyorsunuz ama diz arkasından doğru bacağın toplardamar kanını boşaltan damarın tam da ağızını kapatıyorsunuz. Alt kısımdaki basınç artar ve kılcal damar genişlemeleri başlar. Çok uzun süre hareketsiz bir şekilde oturmayın. Kan dolaşımınızı hızlandırmak için bacak hareketleri yapın. Yeri değilse tabii ki sportif hareketlere gerek yok. Ayak parmaklarınızı ayakkabılarınız içinde oynatın, ayakkabınızın burnunu kaldırın , topuğunu kaldırın, zaman zaman hafif kalkar gibi yapıp bacak kaslarının hareketini ve böylece kaslar içinden geçen damarlarınızın kanının rahatça boşalmasını sağlayın. Uzun araba yolculuklarında aklınıza geldikçe bu hareketleri yapın. Arabayı siz kullanıyorsanız zaten sürekli bacak hareketi yapacağınız için bu hareketler gerekmez ancak beraber seyahat ettiğiniz kişiyi uyarabilirsiniz. Uzun süreli araba kullanmayın. Kısa molalar verin ve molalarda yürüyüş yapın. Zaman zaman yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin. Kısa mesafelerde mümkün olduğu kadar yürümeyi tercih edin.

Haberin Devamı

'AYAKKABINIZIN TOPUĞU 4-5 SANTİM OLSUN'

Topuksuz ayakkabılar da çok yüksek topuklu ayakkabılar da hanımların toplardamar içi basıncını artıracağı için uygun değildir ancak en rahat edilecek topuk boyu öğretmen topuğu diye de bahsedilen 4-5 cm boyundaki topuklardır. Sürekli topuk boyu bu olursa fantezi giyimlerde yüksek topuk ve sportif amaçlı kullanılacak ayakkabılarda da babet ayakkabı kullanılabilir. Çok ağır yük kaldırmayın. Böyle bir yük altına girecekseniz yardım alın. Yükünüzü ellerinizle tutun. Vücudunuza dayamayın. Vücudunuza dayayacağınız yükün sivrice bir ucu toplardamar kapaklarınızı zedeleyebilir. Kilo almamaya dikkat edin. Alacağınız her kilo toplardamar yükünüzü arttracak ve önce cilt damarlarınızın dolaşımını bozarak kılcal varislerinizden başlayarak büyük varislerinizin oluşmasına yol açacaktır.

Çok dar pantolonlar giymeyin, daracık pantolonlar görüntüyü ve şıklığı tamamlar. Tamamlar da yaptığı dolaşımı yavaşlatıcı etki ile venöz kan akımını yavaşlatır. Alın size varis. Uzun süreli araba kullanmayın. Kısa molalar verin ve molalarda yürüyüş yapın.

Haberin Devamı

MASAJA DİKKAT!

Sıcak varis oluşumu riskini artırdığı için aşırı sıcak suyla yıkanmayın. Kaplıca, sıcak çamur banyosu, hamam, sauna çok sıcak yerlerdir. Bir de masajı seviyorsanız bunu tıbbi masaj bilen bir kişiye yaptırmalısınız . Ven kapaklarında kanın akış yönü aşağıdan yukarıya doğrudur. Bu nedenle yanlış yönlerde bacağa uygulanan masaj ven kapaklarının yırtılmasına ve varislerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşırı güneşte kalmak varis oluşumunu tetiklediği için güneşlenirken bacaklarınızı bir havlu ile örtün. Sıcak kum , sıcak çakıl da zararlıdır. Şezlongları tercih edin, sıcak ortamda gezerken pareoyu, dinlenirken bacaklarınıza örtebileceğiniz ince bir havluyu arkadaş seçin."