Av. Hakan TOKBAŞ Fazladan MTV ödememek için bu yazıyı okuyun
HABERİ PAYLAŞ

Fazladan MTV ödememek için bu yazıyı okuyun

Haberin Devamı

Geçmiş yıllarda bu konu hakkında birkaç basın açıklaması yapmıştım, konuyu Türkiye gündemine ilk defa 2009 yılında sunmuş ve binlerce kişinin fazla ödediği MTV’leri iade almasını sağlamıştım. Şimdi, milyonlarca aracın MTV ödediği şu günlerde bu köşeden kamuoyunu yine uyarmak ve dikkatli olunmasını sağlamak isterim. Binlerce kişi fazladan MTV ödüyor, aman dikkat! Lütfen aşağıdaki yazıyı dikkatlice okuyun ve kendi aracınız için hesaplamaları yapın!

MTV İNDİRİMİ İÇİN HUKUKİ SEBEP


Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu 5. Maddesine dayanılarak çıkartılan 14.12.2004 tarihli 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; 1.1.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, indirimli MTV uygulaması başlatılmıştır. Uygulama gereğince, otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri araçlar bakımından ödenecek olan vergi tutarlarının, aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin %5’ini aşması halinde, MTV aynı yaş grubunda bir alt kademede bulunan taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanır.

ARAÇ SAHİBİNİN BAŞVURU YAPMASI GEREKİYOR


Ne yazık ki, tebliğde belirtilen indirim hakkını otomatik olarak belirleyen bir yazılım yapılmamış. Verileri otomatik olarak işleyen ve indirim var ise direkt olarak sisteme yansıtılan bir teknolojisi yok Maliye Bakanlığımızın. Bu sebeple, indirim hakkınızı sizin öğrenmeniz ve bu haktan yararlanmak için Vergi Dairesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

ZAMANAŞIMI


Fazladan ödediğiniz MTV’nin iadesi talebinde bulunabilmek için zamanaşımı süresi 5 yıldır. Dolayısıyla, geriye dönük son 5 yılda ödediğiniz MTV’leri inceleyip, fazladan ödediğiniz yıllar mevcut ise bu yıllara isabet eden fazla tutarların iadesini talep edebilirsiniz.


1801 CM3 VE YUKARI MOTOR HACMİNE SAHİP ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT!


Özellikle 1801 cm3 ve daha yukarı motor hacmine sahip 4-11 yaş arası yüz binlerce otomobilin önemli bir kısmı fazladan MTV ödemiş bulunmaktadır. Aslında formül basit: ödediğiniz MTV’yi 20 ile çarpacaksınız, eğer aracınızın kasko değeri bu çıkan rakamdan az ise fazladan MTV ödeniyor demektir. O sebeple özellikle MTV tutarı fazla olan araç sahipleri az aşağıda vereceğim yöntemleri takip edip, fazla ödeyip ödemediğini tespit edebilir.

MTV İADESİ İÇİN TAKİP EDİLECEK ADIMLAR


MTV indirimi veya iadesi için aşağıdaki adımları tek tek izlemeniz gerekmektedir.

1) Öncelikle, aracınızın 2017 yılı kasko değeri hakkında bilgi edinmek için tsb.org.tr ye (Türkiye Sigorta Birliği’nin internet sitesi) girin. Önemli olan sizin aracı ne kadara kasko yaptırdığınız veya aracınızın piyasa değeri değil; aracınızın bu sitede belirtilen kasko değeridir.
2) Aynı siteden, aracınızın 2012-2016 yılları arasındaki kasko değerini de tek tek tespit ederek not edin.
3) Aracınız için 2012-2017 yılları arasındaki ödediğiniz MTV'yi belirleyin. MTV tutarlarını basit bir internet araması ile kolayca öğrenebilirsiniz.
4) Şimdi, son olarak bütün yıllara ait MTV ile kasko sigortası değerini tek tek karşılaştırın. Eğer bir yıla ait ödediğiniz MTV, aracınızın kasko sigortası değerinin %5 ini geçiyorsa, bir alt kademeden ödemeniz gereken MTV sini o yıl için fazla ödediniz demektir. Misal olarak, 2001 cm3 motor hacmine sahip 2 yaşında (2016 model) bir arabanız olsun.

Aracınızın 2017 MTV si 4317 TL’dir. Eğer aracınızın kasko değeri (4317 x 20= 86.340) 86.340 TL den daha az ise aracınızın kasko değerinin %5 i ödediğiniz MTV miktarından daha az demektir. Bu durumda indirimli MTV uygulamasına hak kazanmış bulunmaktasınız. Yani, 4.317 TL yerine bir alt kademede bulunan 2.878 TL tutarındaki MTV yi ödeyerek 1.439 TL daha az vergi ödemelisiniz.

Mesela, Mercedes E 500 2008 model bir aracınız olsun. Bu aracın güncel kasko sigorta değeri 157.495 TL. Araç için ödenilen MTV ise 10.475 TL. Şimdi yukarıdaki formülü uygularsak, 10.475 x 20 = 209.500 TL eder. Aracın kasko sigorta değeri bu rakamdan düşük olduğu için 2008 model Mercedes E 500 sahipleri, aslında 10.475 TL değil, bir alt tarife olan 7.329 TL ödemeliler. Arada 3.146 TL fark var. Eğer fazla ödediler ise bu farkı Vergi Dairesinden iade talep edebilirler.

5) Bu aşamalardan sonra, 2012 ile 2017 yılları arasında fazla ödediğiniz bir MTV tespit ederseniz, en yakın yetkili sigorta acentesine başvurarak aracınız için o yıllara isabet eden kasko değer bildirim formu düzenlenmesini talep ediniz.
6) Son olarak, yetkili acente şirketinden aldığınız formla birlikte bağlı bulunduğunuz vergi dairesine düzeltme dilekçeniz ile birlikte başvurunuzu yapabilirsiniz.

Düzeltme dilekçesini de internette kolayca bulabilirsiniz. Belki de son 5 yıl boyunca hep fazladan ödediniz, belki Vergi Dairesinde 10 bin TL den fazla iade bekleyen paranız var. Haydi hesaplamaya…

Not: Bu açıklamalardan en çok kamyon, otobüs ve panelvan araç sahipleri heyecanlanıyorlar; fakat unutmayın, yukarıda bahsettiğim indirim sadece otomobil ve arazi taşıtları için geçerli. Ne yazık ki, diğer araç sınıflarını kapsamıyor!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder