Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Fazlası sadece yorar
HABERİ PAYLAŞ

Fazlası sadece yorar

Haberin Devamı

Birçok erkek gurur meselesi yapıp ilişki sayısını sorun haline getiriyor. Kısa sürede birden fazla cinsel ilişkide bulunmak, ve bunun için kendini zorlamak, ereksiyonla ilgili abartılı sözlere kulak vermek kişiyi hem fiziksel hem de psikolojik olarak yorar

SORU: Kendimi nasıl ispatlarım?

70 yaşındayım. Eşim ise 44 yaşında. Ben yetersiz olduğumu düşünüyorum. Kendisini tatmin edemiyorum ve beni aldatmasından korkuyorum. Lütfen bana yardım edin.

CEVAP

70 yaşında birinin önemli bir sağlık sorunu yoksa haftada 1-2 defa cinsel ilişkide bulunması normaldir, sanırım bu eşiniz için de yeterli olacaktır. Daha fazlası için kendinizi zorlamamanızı öneririm, vücut zaten ihtiyaçları doğrultusunda hareket eder. Birçok insan bunu bir öğünç, erkeklik meselesi olarak gördüğünden kaliteli cinsel yaşam yerine sayısal performansı hedeflemektedir. Performans göreceli bir kavramdır. Bir kez temas kurduktan sonra ikinci olmuyor diye gelenler var.

Vücut ayarlamayı yapar

Ama bu kişi 50 yaşında ve 15 yıldır evli ise, aynı gece 2 defa ilişki kurma beklentisi ve zorlaması içinde olması için neden yoktur. Kısa sürede birden fazla ilişkide bulunmak hem kişinin fiziki hem de psikolojik durumu ile ilgilidir. Birincide başarılı ve tatmin edici bir ilişki gerçekleştiren erkek bir süre istirahatten sonra istiyor ve sertleşme oluşuyorsa ikinci birleşmeyi yapabilir. Tıpkı kişinin açlık, uyku gibi diğer fiziki ihtiyaçlarına benzer şekilde vücudu cinsel ihtiyaçlarını da gerekli ölçüde karşılamasını ayarlayacaktır.

Psikolojik ve fizyolojik açıdan sağlıklı değil

Vücudu zorlamak, gereğinden fazla zorlu egzersizde olduğu gibi hem fiziksel hem psikolojik açıdan sıhhatli değildir. Bu tip performans kaygıları genellikle kişinin kendi isteğinden çok kendini eşine ve kendine ispatlamak gibi arzulardan doğar. Performans anksiyetesi denilen duruma yol açarak olumsuz etkiler gösterebilir. Yanlış inanışlar sertleşme sorununda çok büyük bir etken oluşturuyor.

Kulaklarınızı tıkayın

Abartılı ereksiyon öyküleri, beklentiler erkeklerin başına bela oluyor. En ufak teklemede diyelim ki o gün alkol almış veya iş yerinde biriyle tartışan kişi ilişki kurarken doğal olarak sorun yaşayabiliyor. Muhtemelen o akşam canı sevdiği yemekleri bile istememiş olabilir. Ama kişi bunu “Eyvah ben iktidarsız oldum” diyerek büyük sorun haline dönüştürüyor. İşte gerçek sorun burada başlıyor, bizim performans anksiyetesi yani performans evhamı dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Yani gerçekte var olmayan bir sorun bile var hale geliyor.

SORU: Neden yukarı çıkıyor?

Yumurtalıklarımdan biri kasıklarıma kadar çıkıyor. Yani torbayı terk ediyor. Bu sakıncalı mı?

CEVAP

Bu durum sıkça görülür. Torbayı terk ederek kasık bölgesine çıkan yumurta birkaç dakikayı geçen uzun sürelerde burada kalırsa ısı nedeniyle sperm üretme özelliğini kaybedebilir. Testis torbaya indirilemiyorsa ve sık sık uzun süreler kasığa çıkıyorsa üroloji uzmanına başvurmak ve torbaya sabitlenmesini sağlamak gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder