Ekonomi Fed Başkanı Yellen'den faiz artırım sinyali

Fed Başkanı Yellen'den faiz artırım sinyali

Paylaş
Fed Başkanı Yellen'den faiz artırım sinyali

Fed Başkanı Yellen, "İş gücü piyasasında devam eden güçlü performans ile enflasyon ve ekonomik faaliyetlerin görünümünü ışığında faiz artırma zemininin son aylarda güçlendiğine inanıyorum." dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Fed'in Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen "Ekonomi Politikaları Sempozyumu"nda konuştu.

ABD ekonomisinin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yaklaşmakta olduğunu vurgulayan Yellen, Fed'in para politikasına yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yellen, büyümenin yavaşlamasına rağmen özellikle tüketici harcamaları sayesinde devam ettiğine işaret ederken, bunun iş gücü piyasasında ek iyileşme sağlamaya yeteceğini dile getirdi.

Son üç aydaki ortalama tarım dışı istihdam artışının 190 bine ulaştığını anımsatan Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ılımlı büyüme ve iş gücü piyasasındaki güçlenmenin sürmesi ile enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklediğini belirtti.

Yellen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"FOMC, bu ekonomik görünüm bağlamında, kademeli faiz artışlarının sürdürülebilir istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmak ve korumak için uygun olacağını düşünüyor. Açıkçası, ben iş gücü piyasasında devam eden güçlü performans ile enflasyon ve ekonomik faaliyetlerin görünümünü ışığında faiz artırma zemininin son aylarda güçlendiğine inanıyorum."

Yellen'in bu mesajları, Fed'in gelecek FOMC toplantılarında faiz artış kararı alabileceği beklentisini yükseltti. FOMC'nin yılın geri kalanında 20-21 Eylül, 1-2 Kasım ve 13-14 Aralık tarihlerinde olmak üzere üç toplantısı bulunuyor.

Analistler, ABD'de 2 Eylül Cuma günü açıklanacak Ağustos ayı istihdam raporunun eylül ayında faiz artırımına gidilip gidilmeyeceği konusunda kritik rol oynayacağını öngörüyor.

Piyasalar hareketlendi

Piyasalar, Yellen'in sabırsızlıkla beklenen konuşmasının ardından hareketlendi. Özellikle döviz kurlarında volatilite artarken, dolar kazançlarını koruyamadı. Avro/dolar paritesi şu sıralar 1,1283 seviyelerinde işlem görüyor.

Altının onsu yüzde 1'in üzerinde kazançla 1,337.05 dolardan alıcı buluyor. New York borsasında endeksler ise açılış seviyelerine yakın puanlarda pozitif seyrediyor.

AA

Haberin Devamı