Dünya Felaketi 'oda'ya hapsedecekler

Felaketi 'oda'ya hapsedecekler

Paylaş
Felaketi 'oda'ya hapsedecekler

Atlas Okyanusu'ndaki petrol platformunun batması sonucu Amerika kıyılarını tehdit eden çevre felaketini önlemek için ilginç bir yöntem denenecek

12 gündür ‘sızıyor’

Amerika açıklarındaki Meksika Körfezi’nde bulunan Deepwater Horizontal adlı petrol platformunda (okyanusların üzerinde sualtındaki zeminden petrol çıkarmak için kurulan alan) 22 Nisan’da patlama meydana gelmiş, 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Platform suya gömülürken milyonlarca litre petrol Atlas Okyanusu’na karışmış ve Amerika Louisiana kıyılarına doğru ilerlemeye başlamıştı.

Beton ve çelikten

Doğal hayatı ve bölgedeki hayvanları tehdit eden bu çevre felaketini önlemek için petrol platformunun sahibi BP şirketi harekete geçti.

BP’nin Amerika Şubesi Başkanı Lamar McKay hedeflerinin 1520 metre derinlikteki petrol sızıntısını durdurmak olduğunu açıkladı.

Bu amaçla beton ve çelikten 12 metre yüksekliğinde, 7 metre genişliğinde, 4 metre eninde, 74 ton ağırlığında içi boş dev bir ‘oda’ inşa edilecek.

‘Açık kalp ameliyatı’


Bu oda 8 gün içinde okyanus tabanına oturtulacak. Fışkıran petrol ‘oda’nın içine akacak ve borular aracılığıyla deniz yüzeyindeki mavnalara aktarılıp kıyıya taşınacak.

Ancak daha önce sadece sığ sularda denenen metodun 1520 metre derinlikte işe yarayıp yaramayacağı bilinmiyor.

Lamar McKay “1500 metre derinlikte, karanlıkta, uzaktan kumandalı robot denizaltılarla açık kalp ameliyatı yapmaya çalışacağız” dedi.

İran’dan yardım eli

Petrol felaketinin ortasında kalan Amerika’ya beklenmedik bir ülkeden yardım eli uzandı. Ulusal İran Sondaj Firması yaşananların ‘ekolojik bir felaket’ olduğunu belirterek yardım teklif etti.

Firma yöneticisi Haydar Bahmani “Ülkemizdeki petrol sondajı uzmanlarımız Meksika Körfezi’ndeki sızıntıyı kontrol altına almak için harekete geçebilir ve dünyanın bu bölgesindeki ekolojik felaketi önleyebilir” dedi.

2

Haberin Devamı