Dünya Felakette son durum

Felakette son durum

Paylaş
Felakette son durum

Japonya'da, 8.9 şiddetindeki deprem ve tsunami felaketinin ardından sular çekiliyor ve felaketin boyutları gün yüzüne çıkıyor

Japonya’yı sarsan 8.9 şiddetindeki depremin ve tsunami felaketinin ardından, suların yavaş yavaş çekilmesiyle birlikte kayıpların dehşet verici bilançosu da ortaya çıkmaya başladı.

>> FOTOĞRAFLARLA FELAKET...

Japonya'da bugün kıyı şeridi boyunca vuran 200 cesetle birlikte ölü sayısının resmi olarak en az bin, kayıp sayısının da 678 olduğu bildiriliyor. Ancak 50 bin kişilik bir kurtarma ekibinin çalışmalara dün başladığı kuzeydoğu bölgesinde, bu sayının dramatik bir biçimde artmasından korkuluyor.

10 BİNİ AŞMIŞ OLABİLİR

Devlet televizyonu NHK dün, kuzeydoğudaki Miyagi bölgesinin 17 bin nüfuslu liman kenti Minamisanriku’da yaklaşık 10 bin kişiden haber alınamadığını duyurdu. NHK, kayıp 10 bin kişinin tamamının can vermiş olabileceğini bildirdi. Bölgede hHalkın büyük kısmı ise önceki geceyi barınaklarda ve çatılarda geçirdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN: ATOM BOMBASINDAN SONRAKİ EN BÜYÜK FELAKET

Japonya Başbakanı Naoto Kan felaketle ilgili olarak, bu olayın İkinci Dünya Savaşı'ndan beri yaşadıkları en büyük felaket olduğunu belirtirken, Fukuşima 1 nükleer santralindeki durumun ciddiyetini koruduğunu söyledi. Ancak Kan, nükleer sızıntı krizinin Sovyetler Birliği döneminde Çernobil'de 1986 yılında meydana gelen kaza ile aynı olmadığını belirtti.

Kan, "Radyasyon havaya yayıldı ancak çok miktarda yayıldığına yönelik herhangi bir rapor bulunmuyor... Bu temelde Çernobil'deki kazadan farklı. Zararın yayılmasını önlemeye çalışıyoruz" dedi. Önlem olarak bölgeden 170 binden fazla kişi tahliye edilirken, hükümetten şimdiye kadar çevreye yayılan radyoaktivitenin çok olmadığı ve halk sağlığını tehdit etmediği açıklamaları geldi.

Haberin Devamı

SULAR 10 KM İÇERİ GİRDİ

Tsunamiden en çok etkilenen kuzeydoğu bölgeleri, dün gün ağardığında adeta savaş alanını andırıyordu. Televizyon görüntülerinde kuzeydoğuda kıyıdan 10 kilometre içeriye giren 10 metre yüksekliğindeki dalgaların yuttuğu evlerin yanı sıra tarlalara sürüklenmiş gemiler, balıkçı tekneleri ve petrol tankerleri, dümdüz olmuş arabalar ve yan yatmış tren vagonları görülebiliyordu. Ülkede en az 1.4 milyon evin sular altında kaldığı tahmin ediliyor.

Depremin merkez üssüne en yakın yerleşim birimi olan Sendai ise hayalet şehir gibiydi. Kıyıya sürüklenmiş konteynerlerin evlerin duvarlarına takılıp kaldığı kıyı şeridinde, kurtarma ekipleri çamurlu sularda botlara binerek insanları kurtarmaya çalıştı. Kentin iç kısımlarındaki süpermarketlerde yüzlerce insan kuyruklar oluşturdu

NORMAL MİKTARIN 1000 KATI

Dün Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı’ndan yapılan açıklamada, Fukuşima’da bulunan 1 numaralı nükleer santralin 1 numaralı reaktörünün kontrol odasındaki radyasyon miktarının normalin 1000 katına ulaştığı ifade edilmişti. Açıklamada reaktör çevresinde sezyum ve radyoaktif iyot sızıntısı tespit edildiği, bunun uranyum yakıtının saklandığı bazı metal tankerlerde erime yaşandığının işareti olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Nükleer erimenin, bir nükleer reaktörün soğutma sistemlerinin çalışmaması ve reaktörün parçalanabilir yakıtının tepkimesinin yavaşlatılamaması durumunda, nükleer yakıtın tamamen eriyerek çok sıcak ve çok yoğun bir sıvı haline gelmesi demek olduğunu belirten uzmanlar, bunun bir nükleer reaktörde olabilecek en ciddî kaza olduğunu ifade ediyor.

LİMANDA 400 CESET BULUNDU

Diğer kentlerdeki kurtarma çalışmaları da kayıp ve ölü sayısına dair çok karanlık bir tablo çizdi. Devlet televizyonu NHK dün, kuzeydoğudaki Miyagi bölgesinin 17 bin nüfuslu liman kenti Minamisanriku’da yaklaşık 10 bin kişiden haber alınamadığını duyurdu.

Japon ordusu da, sular altında kalan Rikuzentakata limanında yaklaşık 400 kişinin cesedinin bulunduğunu açıkladı. Resmi makamlar, şu ana dek 686 kişi öldüğünü, en az 1105 kişinin yaralandığını açıklamış durumda. Ancak bu sayının binleri bulmasından endişe duyuluyor.
Yine kuzeydoğu bölgesinde depremden 24 sonra dört trenden hâlâ haber alınamıyor.

Haberin Devamı

MİLLİYET