Sağlık Felç tedavisinde yeni umut!

Felç tedavisinde yeni umut!

Paylaş
Felç tedavisinde yeni umut!

Geliştirilen yeni bir stent ile beyinden kan pıhtısı alma tedavisinde ilerleme sağlandı. Kanadalı bilim insanlarının bu çalışması felç tedavisinde yeni bir ışık yaktı

Kanada’nın Calgary Üniversitesi’nde bir grup bilimadamı, felçlilerin tedavisinde yeni bir yöntem geliştirdi.

Çalışma hakkında açıklamalarda bulunan ekibin başı Dr. Michael Hill, geliştirdikleri tekniğin "son 20 yıldaki en büyük ilerleme" olduğunu söyledi. Geliştirdikleri yeni stent ile endovasküler tedavi olarak bilinen beyinden kan pıhtısı alma tedavisinde ilerleme kaydettiklerini anlatan Hill, bu yolla mevcut yöntemlerle yüzde 30’u geçmeyen felçli hastaların iyileşme oranını yüzde 55’e çıkardıklarını bildirdi.

Kasıktan girdikleri damar yoluyla "solitaire" adı verilen stenti vücuda yerleştiren bilim insanları, beyinde tıkalı damara kadar giden ve kan pıhtılarını toplayan stenti daha sonra geri alarak tıkalı noktayı açmayı başardı. Stenti izleyen Kanadalı bilimciler, bu yolla beyni pıhtılardan arındırılan hastaların iyileştiklerini ve felç kaynaklı ölüm riskinin azaldığını belirtti.

TEDAVİDE BAŞARI ORANI ARTTI

Toronto Western Hospital Nöroradyolojistlerinden Dr. Timo Krings, halen tPA olarak bilinen yöntemle eritilmeye çalışılan kan pıhtılarında, her 10 hastadan 4’ünde olumlu sonuç alınırken, yeni stent yöntemi ile bu oranın 10’da 8’e çıktığını açıkladı.

Diğer yandan felçli hastaların tedavisine her yıl 2,7 milyar dolar harcanan Kanada'da bu yöntem sayesinde önemli tasarruf sağlanması bekleniyor.

Calgary Üniversitesi Cumming Tıp Fakültesi ve Hotchkiss Beyin Enstitüsü’nde bilimcilerin çalışmaları, "New England Journal of Medicine" adlı tıp dergisinin son sayısında yayımlandı.

Haberin Devamı

AA