Sağlık Felcin çaresi burundaki hücrelerde

Felcin çaresi burundaki hücrelerde

Paylaş
Felcin çaresi burundaki hücrelerde

Omuriliği zarar gören evcil köpekler üzerinde yapılan araştırma, felç hastaları için umut verdi

Bilim adamları, köpeklerin burunlarından aldıkları hücrelerle, omuriliklerini onararak tekrar arka ayaklarını kullanmalarını sağladı. Araştırmada laboratuar denekleri değil, gerçek hayatta omuriliği zarar gören köpekler kullanıldı.

Haberin Devamı

BBC Türkçenin haberine göre; araştırmayı yürüten Cambridge Üniversitesi ekibinden Profesör Robin Franklin "Bulgularımız heyecan verici, zira ilk kez olfaktör hücre nakliyle omuriliklerdeki hasar büyük oranda giderilebildi." dedi.

'İNSANLARDA DA DENEYECEĞİZ'

Franklin "Aynı tekniğin insanlarda da düzelme sağlayacağından eminiz, ancak bu kaybettikleri hareket kabiliyetini tamamıyla geri kazanacakları anlamına gelmiyor" diye konuştu.

Tıp dünyasında İngilizce başharfleriyle kısaca "OEC" olarak anılan burun mukozasındaki hücreler, sinir liflerinin yardımıyla burun ile beyin arasında iletişimi sağlıyor. Bu hücrelerin omurilik tedavisinde yararlı olabileceği bir süredir biliniyordu.

Daha önceki araştırmalar olfaktör hücrelerin omuriliğin zarar gören ve görmeyen kesimleri arasında köprü kurmaya yardımcı olabileceğini göstermişti. Tedavinin insanlara uygulanması güvenli olmasına karşın, ne derece etkili olacağı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı