Cem Kerpiççiler Fenerbahçe'de Dick Advocaat 'dönem'i bitti
HABERİ PAYLAŞ

Fenerbahçe'de Dick Advocaat 'dönem'i bitti

Haberin Devamı

Hollanda'nın en muteber sanat eleştirmenlerinden ve tarihçilerinden biri olan Rudi Fuchs, Hollandalıların topraklarının göz alabildiğince düzgünlüğünü tasvir etmek için ufukla olan mesafenin çapını bulmak, alanı hesaplamak ve alan içerisindeki her nesneye büyük bir titizlikle yaklaşmak için bir yöntem geliştirdiğini söylüyor. Mesafeyi hesaplamanın Hollandalılar için doğal bir güdü olduğunu hatırlatırken David Winner “Harika Portakal/Hollanda Futbolunun Nevrotik Dehası adlı kitabında” şu ifadeyi kullanıyordu: " Hollandalılar 2. Dünya Savaşı'ndan beri kendilerini Ruimtelijke Ordeningen, yani Milli Mekansal Planlama Yasaları adı verilen bir dizi ulusal plana adamışlardır. Tuhaf arazi yapıları nedeniyle Hollandalılar uzamsal takıntıları olan bir millettir. Bir kere ellerinde yeterli alan yoktur. Hollanda dünyanın en kalabalık ve yoğun şekilde planlanmış ülkelerinden biridir. Alan olağanüstü kıymetli bir varlıktır."

Bu kadar planlamaya ve alana değer veren bir kültürden gelen Hollandalı Dick Advocaat'ın Fenerbahçe'ye geldiği günden bu yana yaşanan kaos için samimi görüşünü çok merak ediyorum. Sahadaki geometri ve düzene dair bu kadar hassas bir teknik direktörün her milimetresini bir mücevher olarak görüp hesapladığı alanları teslim ettiği oyunculara dair muazzam detaylı incelemeleri vardır. Bu incelemelerin ardından çıkardığı sonuçlar da elbette. Yine kitaba atıfta bulunacağım: "Kurallar, kurallar. Hollanda'da her şeyin bir kuralı vardır."

Fenerbahçede Dick Advocaat dönemi bitti

Kulübe geldiği günden bu yana yaratıcı bir orta saha oyuncusu transferi isteyen Dick Advocaat ve ekibinin transfer yapılmamasının ardından Emmanuel Emenike ve Van der Wiel'in affedilmesine dair ne düşündüklerini cidden merak ediyorum. Transfer yapılmadığı için bu oyuncuları kullanmak istemişler midir? Aklıma Dick Advocaat'ın kurduğu şu cümleler geliyor mesela: "Emenike ve Van der Wiel için en iyisi, başka kulüp bulmaları olacak. Buraya geldiyseniz bu kulübün kurallarına uymak zorundasınız. Bu kurallar, teknik heyet dahil herkes için geçerlidir. Onlar kendi kurallarını koyabileceklerini düşündüler. Birçok hocada bu mümkün olabilir ama bende mümkün olmaz. Bir an gelir bu fazla olur. O an da şu anda geldi ve fazla oldu."

Bu dakikadan itibaren bence sene sonuna kadar kalsalar ya da yeni sezonda da Fenerbahçe için çalışacak olsalar da Dick Advocaat ve yardımcıları Cor Pot ve Mario Been asla kendileri gibi olmayacaklar. Kuralları, kaideleri, kendine özgü yöntemleri olmayan bu değerli futbol adamları başka biri olarak Türkiye'de kalmayı kabul ederler mi? Bakın ondan da hiç ama hiç emin değilim...


Sıradaki haber yükleniyor...
holder