Ferahlatan, güzelleştiren, neşelendiren 50 yiyecek

Sağlık ve güzellik dergisi Formsante Temmuz sayısında hem serinleten, hem güzelleştiren hem de formu koruyan yiyecekleri yazdı. Bu besinler içerdikleri vitamin ve mineraller ile sağlığınızı da koruyor...

Cumartesi, 03 Temmuz 2010 - 05:00

Ferahlatan, güzelleştiren, neşelendiren 50 yiyecek

Ferahlatan

1) Kivi: Kivideki meyve asitleri vücudu canlandırıyor. İçeriğindeki meyve şekeri hemen kana karışarak enerji veriyor.

2) Frenk üzümü: Bolca C vitamini içeriyor. Bu da canlı hissetmeyi sağlıyor.

3) Portakal: Geleneksel Çin tıbbına göre portakal yaz aylarında terlemeyle birlikte oluşan nem kaybının dengelenmesine yardımcı oluyor. .

4) Yoğurt: Serinlik hissi veren yoğurt bağırsakta faydalı bakterilerin yerleşmesine ve hastalıklara yol açan mikropların yok edilmesine yardımcı oluyor.

5) Domates: Yüzde 95 oranında su içeren domates, serinleten bir sebze. Domateste bol miktarda magnezyum, potasyum ve kalsiyum, ayrıca vitamin ve lif bulunuyor.

6) Limon: Limon suyunun canlandırma ve metabolizmayı harekete geçirme etkisi var. Limonun kendisiyse bolca magnezyum içeriyor.

7) Ceviz: İçerdiği mineral ve B vitamini karışımından dolayı ceviz sinirlere iyi geliyor.

8) Hurma: Bol miktarda potasyum, magnezyum ve demir içeren hurma adete bir mineral bombası. Hurma spor yapanlara hızlı bir şekilde enerji veriyor.

9) Milkshake: Yarım litre süt günlük kalsiyum gereksiniminin yüzde 60’ını karşılıyor.

10) Patlıcan: Potasyum, bakır ve manganez içeren patlıcan tam bir mineral kokteyli. Patlıcan, kas, kalp ve sinir sistemini destekliyor.

11) Mısır: Mısırda hayati önem taşıyan oligoelement krom bulunuyor. Krom sayesinde insülün etkisini gösteriyor ve şeker dengeleniyor.

12) İncir: Özellikle kuru incir mineraller açısından çok zengin. Ayrıca incir bazik bir gıda, sindirimi destekler.

13) Jumbo karides: Karideste bol miktarda iyot bulunuyor. İyot, tiroid bezi ve metabolizmanın sorunsuz çalışması için gerekiyor. Karideste yer alan çinko ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

14) Maden suyu: İçme suyuna kıyasla manden suyunda, sodyum, magnezyum, kalsiyum gibi değerli katyonlar, ayrıca klorür, sülfat, nikrat ve hidrojen karbonat gibi anyonlar bulunuyor.

15) Brezilya fındığı: En yağlı kuruyemişlerden. Ancak günde 1 avuç kadar yiyebilirsiniz. Brezilya fındığında hücreleri serbest radikallerden koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren selenyum bolca bulunuyor.

Güzelleştiren

16) Çilek: Çilekteki C vitamini kolajen oluşumunu destekleyerek bağ dokusunu güçlendiriyor, yağ yakımını hızlandırıyor.

17) Biber: İçerdiği C vitamini, cildi UV ışınlarından ve çevre etkenlerinden koruyor, aşırı cilt pigmentasyonunu engelliyor, iltihaplara karşı etki gösteriyor ve yaraları iyileştiriyor.

18) Avokado: Bolca E vitamini bulunuyor. E vitamini, hücreleri güneş banyosunda oluşan serbest radikallerden koruyor.

19) Darı: Yüksek oranda silisyum içerdiğinden bağ dokusunu güçlendiriyor, cilt, saç ve tırnak oluşumunu destekliyor.

20) Somon: Deniz balıkları Omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin. Omega 3 yağ asitleri, güneş yanıklarına karşı etkili ve cildi onarıyor.

21) Mango: İçten güzelleştiriyor. İçerdiği enzimler bağırsakları arındırarak cildi düzleştiriyor.

22) Kayısı: Bol miktarda beta karoten içeriyor. Bu madde vücut tarafından A vitaminine dönüştürülüyor. A vitamini cildi çevre etkenlerinden koruyor. Beta karoten ayrıca sağlıklı bronzlaşmayı da sağlıyor.

23) Çam fıstığı: Bolca çinko içerdiği için sivilcelerin iyileşmesini sağlıyor ve yeni sivilcelerin oluşumunu engelliyor.

24) Hindistan cevizi: Bol miktarda mineral var. Bu maddeler toksinlerin atılmasını ve cildin pürüzsüz görünmesini sağlıyor. Meyve etindeki bakır ise demir ve C vitamini emilimini destekleyerek saçları parlatıyor.

Kilo verdiren

25) Elma: Kan şekeri düzeyini sabit tutuyor ve kilo aldıran insülin hormonunu dengeliyor. İçerdiği pektin adlı lif yağ metabolizmasını olumlu yönde etkiliyor.

26) Armut: İçeriğindeki potasyum, vücuttaki fazla suyun ve toksinlerin atılmasını sağlıyor. Lifler sindirimi harekete geçiriyor.

27) Greyfurt: İçerdiği asitler sindirimi destekliyor ve kolesterol düzeyini dengeliyor. Greyfrut, şeker metabolizmasını da iyi geliyor.

28) Pirinç: Kabuğu alınmamış pirinç içerdiği aminoasitler sayesinde yağı metabolizmasının sorunsuz şekilde çalışmasını sağlıyor.

29) Enginar: Yağ yakımını hızlandırıyor. Sinarın denilen acı madde, toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. İdrar atımını artırıyor, sindirimi hızlandırıyor.

30) Yosun: Doyurucu lif maddeleri ve kalori savaşçısı iyot bolca bulunuyor.

31) Kiraz: Zayıflamak için çok lezzetli bir seçenek. Demir, potasyum ve kalsiyum destekli detoks yapmak isteyenler için çok uygun.

32) Kırmızı lahana: Tam bir lif bombası. Hem doyurucu hem de bağırsakları arındırıyor. İçerdiği C vitamini de yağ yakımını hızlandırıyor.

Su atan

33) Patates: Böbrek fonksiyonlarını harekete geçiren patates vücuttan su atılmasını sağlıyor.

34) Salatalık: İdrar asidini çözüyor, vücuttan su atıyor. Ayın zamanda içerdiği acı maddeler sayesinde salatalık, ideal bir detoks gıdası.

35) Karpuz: Birikmiş tuz ve idrar asidini dışarı atan karpuz böbrekleri temizliyor. 36) Mürver meyvesi: İdrar söktürüyor. Ayrıca bakteri, virüs ve mantarlardan koruyan fenol asitleri ve flavonoitler içeriyor.

37) Kereviz: Potasyum içeren kereviz vücutta birikmiş toksinlerin ve fazla suyun atılmasını sağlıyor.

38) Ahududu: Kanı sulandıran maddeler içeriyor. Bacak şişmesi yaşıyorsanız ahududu yiyerek rahatlayabilirsiniz.

Sağlığı artıran

39) Erik: Kurutulmuş erik ve erik suyu lifler sayesinde bağırsakları çalıştırıyor. Bol miktarda potasyum içeriyor.

40) Biberiye: Düşük tansiyon sorununa karşı etkili olabiliyor. İçerdiği acı maddeler hücre metabolimasını harekete geçiriyor.

41) Nane: Şişkinlik, sindirim sistemi sorunu ya da ishal. Nane bütün bu sorunlara iyi geliyor. Mide suyu ve safra oluşumunu destekliyor.

42) Sarımsak: Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kolesterol düzeyini düşürüyor ve karın bölgesindeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiriyor.

43) Biftek: Et, bağışıklık sistemini düzgün çalışması için gerekli çinkoyu bol miktarda içeriyor.

44) Zencefil: Doğal bir antihismaniktir. Zencefili kaynayan suya atın ve bir yudum su için.

Keyif veren:

45) Papatya: Magnezyum ve C vitamini açısından zengindir. Neşelendirir, içerdiği meyve şekeri zihni açar.

46) Yulaf: Enerji veren bir tahıldır. İçeriğindeki B6 vitamini, keyfinizi yerine getirir.

47) Muz: Seratonin, magnezyum ve karmaşık karbonhidrat içeren muz neşe veriyor.

48) Tavuk: Kümes etinde bol miktarda niyasin bulunuyor. Bir B vitamini olan niyasin karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesi için gerekli.

49) Acı biber: Acı neşelendiriyor. Çünkü acı biberde kapsaisin adlı madde dilin üzerinde acı veren küçük uyarılara yol açıyor. Bunun sonucunda mutluluk hormonu salgılanıyor.

50) Brokoli: Brokoli bir demir tedarikçisidir. Demir, vücudun oksijenle beslenmesini sağlıyor. Brokolideki B vitamini sinirleri güçlendiriyor.

4