Tamer Heper Fesih nedeni değil
HABERİ PAYLAŞ

Fesih nedeni değil

Haberin Devamı

İş akdim 4 Aralık 2017’de sonlandırıldı. İşyerinde sendikal faaliyetlerde bulunuyordum. Tazminat alamadım. Ne yapmam lazım? ● S.B.

Bir işçinin işine tazminatsız son vermek için yasada sayılan bazı şartların bulunması gerekir. Ancak yine yasada belirlenmiş hallerde işçinin işine son verildiğinde tazminat ödenmelidir. Siz işinize son verilme nedeni olarak sendikal faaliyetten söz etmişsiniz. İş Kanunu’nun 18’inci maddesinde şöyle bir fıkra vardır: “Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz.

Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak. İşyeri sendika temsilciliği yapmak.”

İSPAT ETMEK ZORUNDA

Sizin sendikal faaliyetleriniz nedeni ile işinize son verildiyse bu madde sizin için uygulanacak maddedir. Dolayısı ile iş akdinizin feshi için geçerli bir neden değildir. Peki ne yapacaksınız?

İşçi işveren ilişkilerinden kaynaklanan ihtilaflar iş mahkemesinde çözülür. Dolayısı ile yasal haklarınızı talep etmek için iş mahkemesine başvuracaksınız. İş akdinizin feshinin, sendikal faaliyetinize dayandırıldığını ileri süreceksiniz. Buna karşın işveren bu nedene değil geçerli bir başka nedene dayandırdığını ispat zorunda kalacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder