Nedim Şener FETÖ’cü komşu mağdurları
HABERİ PAYLAŞ

FETÖ’cü komşu mağdurları

Haberin Devamı

Geçen yılın son günlerinden bu yıla miras kalan mağdurlar arasında FETÖ örgütü üyesi komşusu olanlar da var. Onlar kendilerine “Wifi mağdurları” diyorlar.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı yılın son günlerinde yaptığı açıklamayla internette bazı uygulamalara giren 11 bin 480 kişinin farkına varmadan “morbeyin.com” isimli sunucu üzerinden FETÖ’nün kripto haberleşme sistemi Bylock’a yönlendirildiğini açıkladı.

Bu nedenle tutuklu olan yüzlerce kişi hemen tahliye edildi. Hem savcılık hem de bu konunun ortaya çıkmasını sağlayan bilişim uzmanları Tuncay Beşikçi, Koray Peksayar ve avukat Ali Aktaş bunun da FETÖ tarafından masum insanlara kurulan bir tuzak olduğunu ayrıntılarıyla ortaya koydular.

Wifi mağdurları

FETÖ bu yolla kendisini masum insanların arkasına gizlemeyi amaçladı. FETÖ üyeliği için kesin delillerden biri olan Bylock konusunda oyunları bir kez daha ortaya çıktı.

Aynı konuda diğer bir grup olan Wifi mağdurlarının anlattığına göre FETÖ üyeleri, komşularından internete giriş için Wifi şifresini istediler. Bu şifreyle komşunun interneti üzerinden telefonlarına Bylock yüklediler.

Dolayısıyla FETÖ üyesi olduğunu bilmeden Wifi şifresini verenlerin başı büyük belaya girdi.

Komşunuzu hatırlayın!

Peki bu konuda ne yapılabilir? Bilişim uzmanı Tuncay Beşikçi, Wifi mağdurlarının “morbeyin.com” uygulamaları üzerinden Bylock’a yönledirilenler kadar şanslı olmadığını söylüyor.

“Aynı IP adresini kullanan farklı iki cep telefonunu ayrıştırmanın en kesin yolu MAC adresi denilen 12 haneli tekil numaradır. Fakat şu anki sistemde, sadece internetini paylaşan cep telefonu veya modemin MAC adresi internet servis sağlayıcılarda kayıt ediliyor, bu nedenle eğer birkaç cihaz tek bir noktadan internete çıkış yaptı ise çıkış yapan diğer cihazlar tespit edilemiyor. Yani Wifi mağdurlarının işi zor. Mağdurların Wifi şifresini kime verdiğini hatırlaması ya da Wifi şifresini veren kişinin komşunun Bylock yüklediği tarih ve saatte bir başka yerde olduğunu ispat etmesi bir yol olabilir.”

Tuncay Beşikçi şimdiye kadar kendisine yaklaşık 200 şikayetin ulaştığını söyledi. Ankara’da bunun için bir çalışma başlatılmış ama sonuç almak uzun süre alacak.

Sanırım çözüm için en kestirme yol, komşusuyla Wifi şifresini paylaşıp bu tür mağduriyet yaşayanların o FETÖ’cü komşuları hatırlaması.

Bir mağdur bana soruyor; “İnsan komşusuna bunu yapar mı?”

Annesi ve çocukları adına aldığı telefonuna Bylock yükleyen, çocuğunun adını şifre olarak kullanan FETÖ’cü, komşusuna ne yapmaz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder