Beden Sağlığı Fil hastalığı hayatını kabusa çevirdi! 3 yıldır oturarak uyuyor

Fil hastalığı hayatını kabusa çevirdi! 3 yıldır oturarak uyuyor

Paylaş
Fil hastalığı hayatını kabusa çevirdi! 3 yıldır oturarak uyuyor

Diyarbakır’da 10 yıl önce vücudu yavaş yavaş şişmeye başlayan ve "fil hastalığı" teşhisi konulan Nebahat Ateş, aşırı kilolarından dolayı 3 yıldır oturarak uyumak zorunda kalıyor. 2 yıl önce de kendilerini doktor olarak tanıtıp yardım edeceklerini belirten kişilerin yardım kampanyasından toplanan paralarla ortadan kaybolduğunu belirten Nebahat Ateş, kendisine uzanacak yardım elini bekliyor

Diyarbakır'da yaşayan Nebahat Ateş’in (53) vücudu 10 yıl önce yavaş yavaş şişmeye başladı. Tedavi için doktora giden Nebahat Ateş’e 'fil hastalığı' teşhisi konuldu. Tedavi için İstanbul ve Ankara gibi şehirlere kadar giden Nebahat Ateş’e çare bulunamadı. Eve kapanan ve her geçen gün vücudu şişmeye devam eden talihsiz kadın, aşırı kilolardan dolayı günlük yaşamını tek başına idame etmekte zorlanmaya başladı.

Haberin Devamı

3 YILDIR OTURARAK UYUYOR

Geçen yıl tartıldığında 188 kilogram çıkan, lavabo ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak için yuvarlanmak zorunda kalan, vücudunda yaralar çıkan Nebahat Ateş uzanamadığı için de 3 yıldır oturarak uyuyor.

Sürekli dört duvar arasında olduğunu ve bu halinden kurtulmak istediğini ifade eden Nebahat Ateş, "Bana senin ilacın yok dediler eve gönderdiler. Fil hastalığı olduğunu söylediler. İhtiyaçlarımı yuvarlanarak gideriyorum. Bacaklarımdan tutup banyonun içerisine girmemi sağlıyorlar.

'SANA YARDIM EDECEĞİZ' DEYİP DOLANDIRDILAR

24 saat bu şekilde oturuyorum, bu şekilde uyuyorum. Dilim dişimin arasına giriyor, şişiyor konuşamıyorum. Dilim ağzımdan ağır oluyor. Allah rızası için bana yardım etsinler. Ben artık rahat bir şekilde lavaboya gitmek istiyorum. Rahat uzanmak istiyorum. Uzanmak bana hasret oldu. 5 dakika böyle uzanaydım yataydım o zaman ölüm Allah’ın emri. Kollarım uyuşuyor. Allah için herkes görsün benim halimi. Bana yardım etsinler. 2 sene önce doktor olduklarını söyleyen birkaç kişi bizi İstanbul’a götürdü. Tedavi edeceklerini söylediler. Benim adıma kampanya düzenleyip para toplamışlar. Daha sonra ortadan kayboldular" diye konuştu.

Haberin Devamı

FİL HASTALIĞI NEDİR?

Toplardamar tıkanmaları sonucunda gelişen fil hastalığı da ameliyat sonralarında sık görülür. Tropikal bölgelerde en sık görülen sebep, wuchereria bancrofti (Bancroft kurdu) denilen parazitin lenf yollarını işgal edip tıkamasıdır.

Hücrelerin arasında bulunan sıvının dengede kalabilmesi için bu sıvının sürekli süzülerek tekrar kana karışması gereklidir. Vücutta bu görevi lenfatik sistem sağlar ve bu sistemde taşınan sıvıya da lenf sıvısı adı verilir. Lenf sıvısını taşıyan lenf kanalları ve lenf düğümleri hasara uğrarsa,veya doğuştan kusurluysa lenf sıvısı vücutta birikir. Bir bölgede biriken sıvı miktarı, lenfatik sistemin taşıma kapasitesinden daha büyükse lenfödem oluşur.

Lenfödem; lenfatik sıvının hücreler arası dokuda birikerek sıklıkla kollarda veya bacaklarda, ara sıra da gövdede şişmeye neden olmasıdır.