Dünya Filistinli aile Yahudilerle aynı evde

Filistinli aile Yahudilerle aynı evde

Paylaş
Filistinli aile Yahudilerle aynı evde

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te mahkeme, Yahudi yerleşimlerinin giderek çoğaldığı bir mahallede yaşayan Filistinlileri evlerini aşırı sağcı Yahudilerle paylaşmaya mahkum etti.

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait evlerin yerine Yahudi yerleşimleri inşa eden ABD'li işadamı Irving Moskowitz'e karşı 11 yıldır hukuk mücadelesini sürdüren Hamdallah ailesi, mahkeme kararıyla evlerinin bir odasını aşırı sağcı İsraillilere vermek zorunda kalacak.

Haberin Devamı

Moskowitz, Hamdallah ailesi fertleri dahil 16 Filistinli'nin yaşadığı evi, 1990'da İsrail makamlarının evin sahibi olarak tanıdığı İsraillililerden satın almıştı. ABD'li işadamı, söz konusu Filistinlileri evden çıkarmak için 11 yıl önce dava açmıştı. Kudüs Bölge Mahkemesi de, 2005'te Hamdallah ailesinin evin sonradan inşa edilen odalarında kalmasını yasaklamıştı.

Yaklaşık 60 yıldır bu evde yaşayan Hamdallah ailesi, yerleşimcilerin hileyle kendilerini evden atmaya çalıştığını söylüyor.

'YARGI VE POLİS YAHUDİ YERLEŞİMCİLERİN YANINDA'

Evde 1952'den beri yaşayan Hamdallah ailesi, karara öfkeli. Boşaltılması istenen odada bir çift ve çocukları dahil üç kişinin yaşadığını anlatan Halid Hamdallah, yerleşimcileri hileyle kendilerini evden atmaya çalışmakla suçladı.

Haberin Devamı

Mahkeme kararına göre, odaya İsrailli bir aileyle birlikte 2 polis gönderileceğini söyleyen Hamdallah, "Yargı ve polis onların yanında. Ne yapabiliriz ki? Niyetleri, hayatımızı cehenneme çevirerek bizi bu evden ayrılmaya zorlamak" dedi.

Evin bulunduğu Maleh Zeytim bölgesi, Doğu Kudüs'te Arapların yoğun olduğu bölgelerden biri. Bölgede Yahudi aileler için 14 yeni bina inşa etme planı, geçen hafta kabul edilmişti. Doğu Kudüs'te işgalden beri binlerce Filistinli, İsrail'in oturma izni vermemesi nedeniyle, yıllardır yaşadıkları evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Evlerinden ayrılmamak için mücadele veren Filistinlilerse, İsrail mahkemelerinin yerleşim yanlısı kararları ve artan baskılarla karşı karşıya.