Magazin Filiz Aker ve Vatan Şaşmaz'ın telefonlarının şifresi neden kırılamıyor?

Filiz Aker ve Vatan Şaşmaz'ın telefonlarının şifresi neden kırılamıyor?

Paylaş
Filiz Aker ve Vatan Şaşmaz'ın telefonlarının şifresi neden kırılamıyor?

Ünlü sunucu Vatan Şaşmaz’ı öldürdükten sonra intihar eden Filiz Aker’le ilgili soruşturmada polis Şaşmaz ve Aker’in kilitli cep telefonlarını henüz açamadı. İşte nedeni...

Asayiş Şube Cinayet Büro Amirliği ekipleri, cinayet ve intiharla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Vatan Şaşmaz'ın otel odasında kapalı olarak bulunan cep telefonunu kendisinin mi kapattığına yoksa Şaşmaz'ın telefonunun Filiz Aker tarafından mı kapatıldığına yönelik araştırma da sürüyor.

Hürriyet'ten Çetin Aydın'ın haberine göre; İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün şifreleri kırmak için çalışma yürüttüğü, sonuç alınamadığı takdirde iPhone telefonlar için Apple ile temasa geçilebileceği bildirilmişti.


Vatan Şaşmaz cinayeti soruşturmasında sızma sorgusu


Peki telefonların açılması neden bu kadar uzun sürdü? Şaşmaz ve Aker’in kapalı telefonlarının şifresinin kırılamaması, iPhone’un güvenlik özelliğinden kaynaklanıyor.

HER YANLIŞ DENEMEDE SÜRE UZUYOR


Kapalı iPhone telefon her yanlış şifre girişinin ardından bir süre kilitleniyor. Bilişim uzmanları her yanlış denemede kilitleme süresinin katlanarak arttığını, bu nedenle şifrenin kırılmasının olanaksız hale geldiğini belirtiyorlar. Çok sayıda denemenin ardından telefon kendisini kapatırken, “iTunes’a bağlanmanız gerekiyor” diye bir mesaj çıkıyor. Bu mesajın ardından telefonun bir bilgisayara bağlanması şart hale geliyor. Ancak bu şekilde de yanlış şifre denemeleri sürerse cihaz içindeki tüm bilgileri silip fabrika ayarlarına geri dönüyor.

Kullanıcı iPhone güvenlik ayarlarından, 10 yanlış denemede tüm bilgilerin silinmesini de isteyebiliyor.

ABD'DE DAVA KONUSU OLMUŞTU


Geçen yıl ABD’nin San Bernardino kentinde bir terör saldırısı gerçekleştiren kişinin üzerinde kapalı bir iPhone bulunmuş, ABD polisi Apple’ın şifreyi açması için mahkemeye başvurmuştu.

Dava sürerken polis, bir “üçüncü tarafın” yardımıyla iPhone’u açabildiğini belirterek başvuruyu geri çekti. Bir süredir bazı şirketlerin tüm akıllı telefonların kilitlerinin açılması ve hatta izlenmesi gibi yasal anlamda “gri alanda” bulunan hizmetler veriyor.

Haberin Devamı