Ekonomi Finansbank'ta halka arz

Finansbank'ta halka arz

Paylaş
Finansbank'ta halka arz

Finansbank'ın yüzde 99'unu elinde bulunduran Yunan NBG, bankadaki hisselerinin yaklaşık dörtte birini borsada satışa sunacak. Ülkesindeki kriz nedeniyle düştüğü nakit sıkıntısını aşmaya çalışan NBG, yaklaşık 1 milyar euro'su Finansbank'tan olmak üzere 2.8 milyar euro sermaye elde etmeyi planlıyor

Yüzde 75’e düşürecek

Haberin Devamı

Finansbank’ın sahibi Yunan National Bank of Greece (NBG), ülkesindeki krizin yarattığı darboğazdan çıkmak için 2.8 milyar euro’luk (5.4 milyar lira) sermaye artışı yapacak. NBG, bu amaçla Finansbank’ın bir bölümü de dahil olmak üzere hisse satışına gideceğini açıkladı. Finansbank’ta sahip olduğu yüzde 99’luk payı en fazla yüzde 75’e kadar düşürecek olan NBG, hisse satışını halka arz şeklinde gerçekleştirecek. Banka, bu satıştan 1 milyar euro’nun üzerinde (2 milyar lira) gelir bekliyor.

Değeri 9.2 milyar lira

Finansbank’ın dün itibarıyla piyasa değeri 9.2 milyar lira düzeyinde. NBG’nin payını yüzde 75’e düşürecek şekildeki bir satıştan, 2.3 milyar liraya yakın gelir elde edilmesi mümkün görünüyor. NBG ayrıca 631 milyon euro bedelli sermaye artırımı, 1.2 milyar euro da hisseye çevrilebilir tahvil ihracı gerçekleştirip sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 13.4’e çıkarmayı öngörüyor. Bankanın asıl isteği ise Yunanistan devletinin elinde bulunan 350 milyon euro’luk imtiyazlı hisseyi geri almak.

Haberin Devamı

Tamamı NBG’ye gitmeyecek

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, konuyla ilgili açıklamasında, borsada hisse satışını 2011’in ilk üç ayının sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti. Ömer Aras, halka arzdan elde edilecek gelirin bir kısmının Finansbank’ın sermaye artırımı için kullanılacağını ve büyümeyi destekleyeceğini vurguladı. Ömer Aras, “Bankamızın büyümesi için sermaye piyasalarından aldığımız bu gücün, rekabette çok daha üst noktalara gelmemize olanak sağlayacağına inanıyorum” dedi.