Yazgülü Aldoğan Fındığın çikolataya bürünmüş hali şahane!
HABERİ PAYLAŞ

Fındığın çikolataya bürünmüş hali şahane!

Haberin Devamı

Elin İtalyanı kalkmış, Türkiye’deki fındık ağaçları 80 yaşına geldi, verim düşüyor, ilerde ne olacak diye dertleniyor, bunun için gazetecileri İtalya’ya çağırıp derdini anlatıyor, kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Niye mi? Çünkü elin İtalyanı (Ferrero) bütün dünyanın bayıldığı, ekmeğe sürülmelik, parmak batırıp yalamalık bir fındıklı çikolata yapıyor ki onun fındığını da Türkiye’den alıyor!

Ayrıca tek lokmalık bir çikolata yapıyor, içine bir tane bütün fındık koyuyor, ki o fındığın, büyük, sağlıklı ve muhteşem olması gerekiyor, onu da Türkiye’den alıyor! İtalya, en büyük sürülmelik çikolata üreticisiyse, Türkiye de en büyük fındık üreticisi.

Giresun fındığının tadı, biçimi şahane. Ama ağaçlara iyi bakılmıyor, damla sulama, ilaçlama yapılmıyor; üretici yılda 140 gün çalışması gerekirken hepi topu 40 gün çalışıyor, böyle giderse 2030’da satın alabilecekleri kalitede fındık bulamayacaklar gibi görünüyor.

Bütün o tatavadan benim anladığım bu. Ben size çikolatayı anlatayım: Bantın üstüne önce gofreti pişip geliyor, çikolataya bulanıyor, sonra içine bir tane fındık oturtuluyor, çikolata şelalesinin altından geçiyor, gofretin öteki yarısıyla kapanıp tekrar çikolataya bulanıyor.

Kırılmış fındıklara batırılıp çıkarılıyor, bir daha çikolataya bulanıyor ve ondan sonra tek tek ambalajlanıyor, oluyor size Rocher! İşte o içindeki fındık Giresun’dan! Ferrero’nun üst yöneticilerinden Aldo Uva, Giresunlu fındık üreticileriyle işbirliği yaptıklarını anlatıyor: İyi tarım için bilgi paylaşıyorlar. 100 uzman göndermişler. Samsun’da yeni ofis açıp on ziraat mühendisi görevlendirmişler, yetişemiyorlar.

“Türkiye’den kaliteli fındık alabilsek, miktarı yüzde 30-40 arttırır, başka yerden aramayız” diyor. Oysa şimdi arıyor, Şili’de toprak satın alıp fındık ağacı fidesi dikiyorlar. Küresel ısınmaya dayanacak fındık ağacı nasıl olmalı diye Boston’da MIT ile çalışıyorlar. Çünkü Türkiye her yıl yüzde 15-20 verim kaybediyor.

Oregon ve Şili de yüksek verimle piyasaya giriyor. 40 bin kişinin çalıştığı, dünyanın her yerine fındıklı çikolata ihraç eden Ferrero, Türkiye için önemli. Tıpkı Türk fındığının Ferrero için önemli olduğu gibi. Manisa’da da fabrikası bulunan firmanın sürmelik çikolatası da buradan Asya ve Afrika pazarına satılıyor.

Tarım okulu

Ferrero tesislerinin bulunduğu İtalya’nın Alba kentinden bir meslek okulu gezdik. Önemli ve ilginç bir model, tarım, fındık öğretiliyor. Küçük ama ihtiyaca cevap verecek bir okul.

Öğrenciler arasında bir güzel Türk kızının olması bizim arkadaşları paparazziye dönüştürdü!

Okulda yörenin gençleri, spor, yabancı dil, temel bilgiler dışında nasıl iyi fındık yetiştirilir ve tarım yapılır öğreniyor. Bizde de olması gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder