Ekonomi Firmalar karşılıksız çeklerini kurtarmakta zorlanıyor

Firmalar karşılıksız çeklerini kurtarmakta zorlanıyor

Paylaş
Firmalar karşılıksız çeklerini kurtarmakta zorlanıyor

Firmaların karşılıksız çıktıktan sonra kredi alarak ya da başka yollarla ödedikleri çeklerin sayı ve miktarlarında büyük düşüşler yaşanırken protestolu çeklerin tutarı da yükseldi

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi karşılıksız çek verilerine göre, Ocak ayında karşılıksız İşlemi yapıldıktan sonra ödenen çek sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 71, bu çeklerin değeri ise yüzde 64 geriledi.

Haberin Devamı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi karşılıksız çek verileri yayınlandı. Buna göre, Ocak ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre kesilen çek sayısı yüzde 20 azalarak 1 milyon 454 bin adete geriledi. Aynı dönemde kesilen çek tutarı ise yüzde 4 gerileyerek 44 milyar liraya düştü.
Yılın ilk ayında karşılıksız işlemi yapılan çek adedi yüzde 8 gerileyerek 7 bin adete gerilerken, bu çeklerin miktarı ise yüzde 5 artışla 1 milyar 544 milyon liraya yükseldi oldu.

Buna karşılık, karşılıksız işlemi yapıldıktan sonra ödenen çek sayısında ki düşüş dikkat çekici seviyede azaldı. Karşılık işlemi yapıldıktan sonra ödenen çek sayısı Ocak 2014’de 17 bin 293 adetken, bu rakam 2015 Ocak’ta ise yüzde 71 gerileyerek 5 bin adete geriledi. Bu çeklerin hacmi ise yüzde 64 gerileyerek 142 milyon liraya düştü.

Haberin Devamı

PROTESTO EDİLEN SENET AZALDI, MİKTAR ÇOĞALDI

Piyasadaki ödemelerde yaşanan bozulma senetle ödemelere de yansıdı. Protesto edilen çek sayısı Ocak ayında yüzde 3 azalışla 86 bin adete gerilerken, protestolu senetlerin toplam parasal tutarı yüzde 5 artışla 795 milyon liraya yükseldi.

'PARA TRAFİĞİNDE BİR AKSAMA VAR'

DHA’nın sorularını yanıtlayan Ekonomist Mustafa Sönmez, son dönemde ödemelerde karşılıklı taahhütlerde akit eksikliği olduğunu ifade ederek, "İnsanlar zamanında ödemelerini yapamıyorlar. Dolayısıyla para trafiğinde bir aksama var" dedi ve ekledi:

"Bu krize girişi ya da öncesine ait bir göstergedir. Piyasalarda ciddi bir talep daralması var. Alınan ürünler satılamıyor, taksitli satışlarda aksamalar var. Bunlar sonuçta paranın döngüsünü yavaşlatıyor, yer yer aksatıyor. Sağlıklı ekonomilerde olmayan bir tablodur. Çok da sürpriz olmasa gerek. Bunu senet protestolarında, geri ödenmeyen kredilerde, kredi kartı ödemelerinde de gözlemleyebiliriz. Yolunda gitmeyen ve sıkışan ekonomiden bir kesittir."

Gülseli Kenarlı / İstanbul, 17 Mart - DHA